BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szépen fialtak a tőzsdei befektetések

A harmadik hónapja erősödő pénzbeáramlás és a hozamok nyár végi felpattanása révén az idei legnagyobb arányú eszközérték-bővülést regisztrálta a jegybank a befektetési alapoknál augusztusban. A részvényalapok újabb csúcsra értek, és folytatódott az ingatlanalapok helyreállása is.

A továbbra is erős értékesítési számok mellett a nyár végén a hozamok is az alapkezelők oldalára álltak, a befektetési alapok eszközállománya a kedvező folyamatok eredőjeként több mint

2 százalékkal, 7485 milliárd forintra emelkedett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) aktuális statisztikája szerint.

Júliusban még kisebb arányú csökkenésről adtak számot a port­f­ó­liómenedzserek, ezt azonban aligha lehetett a 67 milliárd forintnyi új forrást lekötő befektetők számlájára írni.

Sokkal inkább a hozamok alakultak kedvezőtlenül,

az árváltozások és a devizamozgások ugyanis együttesen 95 milliárd forinttal apasztották az összvagyont.

Augusztusban 180 fokos fordulatot vett a piaci hangulat, a befektetési jegyek felértékelődése 56, a devizapiaci árfolyammozgások pedig további csaknem 33 milliárd forinttal duzzasztották az alapkezelőknél fialtatott megtakarításokat.

A befektetők is rátettek még egy lapáttal, és 74,5 milliárd forint értékben növelték kitettségüket a befektetési jegyekben. Ennél nagyobb mértékű pénzbeáramlást legutóbb tavaly decemberben regisztrált a jegybank, a frissen lekötött megtakarítások összege ezzel már harmadik hónapja folyamatosan emelkedik.

Mindezeknek köszönhetően az előző havi 28 milliárdos csökkenés után 163 milliárd forinttal gyarapodott az alapkezelői szegmensben kezelt összvagyon, ez egyben a legerősebb havi növekedés az idén.

Fotó: Foto: Vémi Zoltán

A részvényalapok 57 milliárd forintos vagyonbővüléssel a legjobban teljesítő eszközkategóriának bizonyultak, amelyhez a befektetési jegyek 25 milliárd forintos nettó értékesítése mellett a felpattanó tőzsdei árfolyamok is nagyban hozzájárultak: az MSCI fejlett piaci indexe 6,5, a fejlődő piaci részvénykosár pedig 2,1 százalékkal emelkedett, míg a BUX 0,5 százalékkal araszolt feljebb.

A részvényalapok eszközállományának csaknem 5 százalékos bővülésével az itt kezelt állomány újabb rekordot döntött,

és az értéke első alkalommal átlépte az 1200 milliárd forintot.

Erős hónapot zártak a kötvény-, valamint az egyszerre többféle eszközt is tartó vegyes alapok is. Az előbbiekből 26 milliárd forintot, az utóbbiakból újabb 15 milliárd forintot táraztak be a befektetők.

A kötvényportfóliók értékét a devizamozgások emelték tovább, a vegyes alapok ezen túlmenően még a hozamokon is kerestek 20 milliárd forintot,

állományuk ezzel a nyár végére közel 3 százalékkal nőtt.

Folytatódott a 2100 milliárd forintot meghaladó kezelt vagyonnal a legnagyobb kategóriának számító ingatlanalapok bővülése is. A kategória eszközértéke 30 milliárd forinttal – 1,4 százalékkal – gyarapodott, ami ezúttal a tőkebeáramlásnak és kisebb részben a devizaárfolyamok alakulásának köszönhető, a befektetések hozamai ellenben nem változtak.

A származtatott alapjaikon túladtak a befektetők, a pénzkiáramlást azonban ellensúlyozták a szerény mértékű hozamemelkedések. A kevesebb mint százmilliárd forint összvagyonnal rendelkező származtatott alapoknál nem történt elmozdulás augusztusban, a legapróbb pénzpiaci kategóriánál azonban folytatódtak a hosszú ideje trendszerűen zajló visszaváltások. A jegybank a hónap végén már csupán öt ilyen befektetési alapot tartott nyilván.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.