BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
STRATÉGIA

Adatok, melyeket az olajpiac árgus szemmel követ

Négy alapvető fontosságú készletadat határozza meg az olajpiaci ármozgásokat az amerikai piacon, de globális hatásuk is jelentős.
2022.05.10., kedd 13:54

Az olajpiacon számos kereslet-kínálatot, export-importot, finomítói és feldolgozói tevékenységet érintő, egyben a termékek árára kiemelt hatást gyakorló adat között kell eligazodniuk a szereplőknek. Az egyik fontosabb közülük az Amerikai Kőolajipari Intézet (API) keddenként közzétett olajkészletadata. Ebben publikálják többek között a nyersolaj és a fontosabb olajtermékek (benzin, gázolaj, kerozin, reziduális termékek) állományváltozását, plusz az előző heti amerikai export-import adatokat. A kereskedőket a készletek abszolút szintjénél jobban érdekli azok változása: 

ha a nyersolajkészletek a piaci várakozásnál nagyobb mértékben növekedtek az adott időszakban, az csökkenő keresletre utal és negatívan hat az árakra.

Brent crude oil price rising up as U.S. and U.K. banning Russian imports
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Szerdán érkezik az Egyesült Államok Energia Információs Hivatalának (EIA) jelentése, ami közvélemény-kutatáson, az olaj- és gázipari cégek önkéntes válaszadásán, illetve kisebb részben becslésen alapul. A riport hasonlít az API készletadatához, de a piac ez utóbbit kíséri kiemelt figyelemmel. Miért? A két adat között ritkán található ugyan nagyobb eltérés, ám ha ez az adat nem erősíti meg a keddit, az gyors és jelentős ármozgást eredményezhet.

A hét utolsó munkanapjára is jut izgalom: a Vortexa adatszolgáltató ekkor tájékoztat a tankerhajókban tárolt (vízen úszó) globális nyersolaj és finomított termékek állományáról. 

Az olajat három fő esetben szokták hajókban tárolni. Egyfelől amikor a határidős árak az azonnali piaci áraknál legalább annyival magasabbak, hogy fedezni tudják a tárolással járó költségeket, másfelől ha a szárazföldi tárolói kapacitás korlátossá válik, harmadrészt pedig logisztikai problémák felmerülése esetén. Az így tárolt olajkészletek mennyisége a túlkínálatos piacon rendszerint emelkedik. A mostani helyzetben, amikor hiány van a piacon, a szárazföldi készleteknél nagyobb mértékben csökkennek.

A Baker Hughes olajipari szolgáltató is hetente ad tájékoztatást az amerikai és a kanadai olajkutak számának változásáról és a fúrási aktivitásról.

Ha emelkedik az olajkutak száma, nő a kereslet a fúráshoz használt termékek és a kapcsolódó szolgáltatások iránt, illetve várhatóan nő az olajkínálat. 

Az elmúlt héten 557-re emelkedett az aktív olajkutak száma Amerikában, amely még közel 30 százalékkal elmarad a pandémia előtti értéktől.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.