BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyengélkedik a Mol, lefelé húzza a pesti tőzsdét

Az esetleges orosz olajembargó tarthatja nyomás alatt a Mol részvényeit.

Negatív hangulatban indult a kereskedés hétfő reggel a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX fél tízig 0,6 százalékkal ereszkedett, főként a Mol gyengélkedése miatt.

A magyar olajcég részvényei három százalékos eséssel kezdték a napot, és ugyan a rájuk nehezedő nyomás valamelyest enyhült, még fél tízkor is a pénteki záróárnál 2,3 százalékkal alacsonyabban, 2990 forinton jegyezték a papírokat.

A társaság annak ellenére alulteljesítő, hogy a hétvégén kiadott elemzői konszenzus rekordszintű, 313 milliárd forintos tisztított EBITDA eredményt vár a pénteken érkező első negyedéves gyorsjelentéstől, és a múlt héten jelentő horvát leánycég, az INA is kiemelkedő profittal zárta az időszakot.

BUX tőzsde értéktőzsde Double exposure businessman and stock market or forex graph suitable for financial investment concept. Economy trends background for business idea and all art work design. Abstract finance background.
Fotó: Shutterstock

A Mol részvényeit az olajárak csökkenése mellett az esetleges orosz olajembargó bevezetése tarthatja nyomás alatt, kiszivárgott hírek szerint ugyanis az uniós tagállamok akár még a héten elfogadhatják az orosz kőolajimportot sújtó európai uniós büntetőintézkedéseket.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója a vállalat múlt heti közgyűlésén úgy fogalmazott, egy teljes orosz embargó esetén a Molnak 2–4 évre lenne szüksége, hogy biztosítani tudja a jelenlegi igényeket, és mindez 500–700 millió dollárt igényelne.

Ami a többi nagypapírt illeti, az OTP részvényei 0,3 százalékkal 10 835 forintra, a Richter kurzusa pedig 0,1 százalékkal 7155 forintra kapaszkodott fel, a Magyar Telekom jegyzése pedig egy százalékkal 384 forintra süllyedt.

A forint hétfő délelőtt minimális erősödést mutat az euróval és a dollárral szemben is. Az európai közös pénzt 378,1 forinton, a dollárt pedig 358,5 forinton jegyzik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.