BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ütik a bankszektort a Macron-párt veresége miatt a párizsi tőzsdén, de akadnak nyertesek is

Miközben a befektetők ütik a bankszektort, a napelemes háttéripart, egyes médiacsoportokat és a kiskereskedelmi cégeket, szárnyalnak az orvosiműszer-gyártók, a rákkutatók, a turisztikai cégek és az ingatlankezelők. A francia államkötvények azonban továbbra is mélyrepülésben vannak.

Kedden tovább gyűrűztek a párizsi tőzsdén a hétvégi európai parlamenti választás hullámai. A Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Tömörülés ugyanis dupla annyi szavazatot kapott, mint Emmanuel Macron francia elnök pártja. Macron ezért előrehozott választással próbálja megállítani szélsőjobboldali riválisa, Marine Le Pen felemelkedését. A CAC 40 tőzsdeindex hétfőn reggel függőlegesen zuhant 8000 pontról 7800 pontra. Majd kedden délelőtt 7917 pontról meredek lejtőn csúszott tovább egészen 7821 pontig.

Kereken száz nap múlva megnyitja kapuit a 2024-es párizsi olimpia.
France, Paris,2024/03/31. Tourists taking pictures of themselves in front of the Eiffel Tower in Paris.                France, Paris, 2024/03/31. Des touristes se prennent en photo devant la tour Eiffel a Paris. Photographie de Myriam Tirler / Hans Lucas. (Photo by Myriam Tirler / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Legalább a turizmus biztos befektetés / Fotó: AFP

 

Vesztesek a bankszektorban, a napelemes háttériparban, a médiában és a kereskedelemben

Hétfőn a börzén

az első hullám a francia bankszektort sodorta el:

a  főbb banki részvények közül a Société Générale több mint 7 százalékot zuhant, míg a BNP Paribas és a Crédit Agricole több mint 4 százalékot. Kedden már valamelyest enyhült a pénzintézetekre nehezedő eladói nyomás, amennyiben mindhárom nagybankot 2-3 százalékos mínuszban jegyezték.  

A francia előrehozott választások kritikus bizonytalanságot keltettek, mert ez a lehetőség eddig nem villogott a piac radarján

– mondta Antonio Cavarero, a Generali Asset Management befektetési vezetője. Hozzátéve: a bankszektor az egyik leginkább szabályozott szektor, így különösen hatnak rá a politikai változások. 

Kedden a szélesebb piacot tarolta a tőzsdei vihar.

Nagy vesztes a napelemekhez, autóvilágításhoz és orvosi eszközökhöz nélkülözhetetlen kreatív öntvényeket gyártó, 95 százalékos mínuszba szánkázó Roctool. A csúcskategóriás bevásárlóközpontjairól ismert Fashion B Air részvénye is 46 százalékot zuhant. De nem kegyelmeztek a befektetők a 80 magazinból álló portfólióval piacvezető Entreprendre független médiacsoportnak sem, az 23 százalékot esett. A sajtó digitalizálásában úttörő cég árbevételének 94 százalékát a hazai piacon termeli.  

Bár a Lombard & Medoc pezsgőgyár bevételének 51 százalékát az export adja, mégis 16 százalékos mínuszba csúszott. 

Miként a képzéssel, oktatással foglalkozó CFI is esett 20 százalékot.

Nyertesek a rákkutatásban, az orvosiműszer-gyártásban, a turisztikában és az ingatlanszektorban 

A keddi nap csúcsrészvénye a 129 százalékot ralizó GT Biopharma, amely elsősorban a rákos és a központi idegrendszeri betegségek kezelésére használt terápiás termékek kutatására és fejlesztésére specializálódott. De 28 százalékot emelkedett az orvosi implantátumokat tervező és sebészeti eszközöket gyártó Spineway is. Eközben 30 százalékot ment a nyelvi túrák szervezésére specializálódott Silc és 23 százalékot menetelt a France Tourisme ingatlankezelő. A két utóbbi cég szárnyalása nyilván összefügg a közelgő olimpiával.

Macron pártjának hét végi választási fiaskója már hétfőn bedöntötte a francia államkötvények piacát. A tízéves referencia államkötvény hozama idei csúcsra emelkedett. A hétfői 3,23 százalékról kedden további hozamemelkedés következett 3,32 százalékig. (A kötvények árfolyama és hozama egymással ellentétesen mozog, az extrém hozamemelkedés árfolyamzuhanást jelent.)

Franciaország kötvényeit sokáig az egyik legbiztonságosabbnak tartották az euróövezetben, ám kegyvesztetté váltak, mert a befektetők aggódnak amiatt, hogy vajon Macron képes lesz-e keresztülvinni elképzeléseit, ha parlamenti támogatottsága meggyengül. Ezért a francia államadósság vásárlói nagyobb hozamfelárat követelnek a német Bundhoz képest.  

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.