BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentett az MBH Bank arról, mennyire működött fenntarthatóan

A bank tavaly indított átfogó ESG-keretprogramot a fenntarthatóság érdekében. Többek között a magyarországi nemzeti parkokkal működik együtt az MBH Bank a biodiverzitás érdekében.

Közzétette a tavalyi évre vonatkozó Fenntarthatósági Jelentését az MBH Bank, mely szerint a pénzintézet az elmúlt évben elindította az átfogó Fenntartható Jövő Bankja ESG-keretprogramot, amelyben integrálta a legfontosabb ESG-tevékenységeit – derül ki a bank pénteki közleményéből.

MBH BAnk
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

Az MBH Bank többek között hazai nemzeti parkok bevonásával indított el programokat, és a felelős szolgáltatásnyújtás érdekében is fontos lépéseket tett. A pénzintézet az ESG-szemléletű edukációra is jelentős hangsúlyt fektetett dolgozói körében.

Tavaly indult a Fenntartható Jövő Bankja kezdeményezés

A tavalyi év decemberében hirdette meg a pénzintézet az éveken átívelő Fenntartható Jövő Bankja átfogó ESG-programot természeti élőhelyeink és állatfajaink védelme, valamint Magyarország klímacéljainak elérése érdekében. 

A bank a biodiverzitás támogatása céljából az Agrárminisztériummal is együttműködésre lépett, és közös programot indított hazánk tíz nemzeti parkjával.

A 2023-ban megalapított MBH Erdő és faültetési akciók keretében a bank dolgozóinak bevonásával tavaly 13 ezer őshonos facsemetét ültettek el. Az Országos Méhészeti Egyesület évek óta tartó támogatása mellett 2023-ban új zöld vállalati számlacsomagot indítottak a Magyar Madártani Egyesülettel együttműködve, amely minden új számla után fészektelepítésekkel segíti a veszélyeztetett kék vércsék védelmét.

A dekarbonizációs célok elérése érdekében az MBH Bank idén a Science Based Targets Initiative kezdeményezés aláírója lesz, ezáltal nemzetközileg validáltatja szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését.

Puskás András, az MBH Bank vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy többek között a Fenntartható Jövő Bankja program célkitűzéseit szem előtt tartva számos fenntarthatósági kezdeményezést indítottak el 2023-ban, aminek köszönhetően kiemelkedő ESG-minősítéseket szereztek, a Refinitivtől például B plusz értékelést, míg a CDP-től C osztályzatot kaptak.

Cél a fenntarthatósági kezdeményezések finanszírozása is

A tavaly elindított Net Zero Banking projekt keretében a PCAF módszertanát követve elkészült a Scope 3 leltár a bank finanszírozott kibocsátásáról, valamint a célok meghatározása mellett kialakították a Net Zero stratégiát.

A bank továbbá létrehozta a Zöld Finanszírozási Keretrendszerét a fenntarthatósági termékek minél szélesebb körű elterjesztése érdekében. Ezen keresztrendszerrel olyan beruházásokat és vállalkozásokat támogatnak, amelyek hozzájárulnak a globális Fenntartható Fejlődési Célok és az Európai Unió fenntarthatósági céljainak eléréséhez. Tavaly az MBH Bank nyerte a a CFI.co Awards első helyét, amellyel „Magyarország legjobb ESG bankja” lett.

A környezetvédelem gazdasági szempontból is fontos

Szege György, az MBH Bank fenntarthatósági vezetője szerint a fenntarthatóság és a környezetvédelem gazdasági szempontból is kulcsfontosságú, és komoly stratégiai előnyt jelenthet, ezért a bankcsoport célja, hogy vezető szerepet vállaljon a fenntartható bankolás megteremtésében Magyarországon. Az MBH Bank Európában elsőként telepített bankszámlanyitásra is alkalmas okoskapszulákat a hazai egyetemeken. Emellett 

egységes mobilapplikációt vezettek be, amelyet a tavalyi év végére 17 százalékkal több ügyfél használt, és jelentősen megnőtt az alkalmazás használati gyakorisága a netbanki felületekhez képest.

Az MBH Bank a szemléletformálás jegyében a bank egészen a felső vezetői és igazgatói szintig terjedő ESG-képzéseket tartott, emellett ismétlődő e-learning oktatásokat biztosított minden munkavállaló számára, valamint csatlakozott a Bankok, Felügyeleti Szervek és Hatóságok által szervezett kezdeményezéshez, amelynek keretében kiberbiztonsági edukációs programokat rendeztek.

Az MBH Bank számos mérföldkövet ért el

Mindemellett a pénzintézet számos jelentős mérföldkövet ért el a HR és társadalmi felelősségvállalás területén a közlemény szerint. Ezentúl kiemelkedő volt a bank munkavállalóinak a támogatására 2023-ban bevezetett négyelemű Generációs diverzitás program, amelyeket két nemzetközi és közel tíz hazai szakmai díjjal ismertek el, többek között a HRKOMM Award 2023 díj arany kategóriájával. 

Az MBH Tudatos Segítség Program révén családok tízezreinek nyújtottak támogatást az Ökumenikus Segélyszervezettel, 

amiért a bankot CSR Hungary Díjjal jutalmazták. Tavaly augusztusban a bank a magyar pénzügyi piacokon elsőként vezetett be akadálymentesített TouchCard bankkártyát vak és gyengén látó ügyfelei számára. Az MBH Bank Művészet Támogatásáért és Fejlesztéséért Alapítvány támogatásával létrejött a Hungarian Art & Business (HAB) művészeti központ. Ezenkívül a Média a Családokért Díj különdíjával olyan kiemelkedő újságírókat támogattak, akik írásaikkal hozzájárulnak a családok jólétéhez.

MFB ESG
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.