BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
GRAFIKAANDI

Minden megváltozik a BL-döntő után – érdemes lesz megnézni a Real–Dortmundot

Egyértelmű esélyese a szombat esti Bajnokok Ligája-finálénak a sorozat legeredményesebb klubja, a spanyol Real Madrid. Ugyanakkor a Magyar Kupában is így álltunk az utolsó mérkőzés előtt, mégis borult a papírforma, úgyhogy a Dortmundnak is lehet esélye Londonban. Az viszont biztos, hogy a mostani BL-döntő után minden megváltozik, mivel átalakul majd a lebonyolítás az első számú európai focisorozatban.

Mielőtt ráfordulnánk a nyár nagy sporteseményeire, a labdarúgó-Európa-bajnokságra, illetve a nyári olimpiára Párizsban, itt van még az esztendő hagyományosan egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó rendezvénye: a Bajnokok Ligája fináléja. Ráadásul az idei BL-döntő korszakhatár is, nem beszélve a megkereshető eurómilliókról. Sokféle és hatalmas tétje van tehát a német Borussia Dortmund és a spanyol Real Madrid mérkőzésének.

Ami a sportszakmai megközelítést illeti: nagyjából annyira egyoldalúak az esélyek, mint a hazai Magyar Kupa-döntő előtt voltak. Akkor minden a bajnokságot megnyerő Ferencváros mellett szólt: a játékoskeret összértéke, a legdrágább játékosok listája, a történelem, a forma… Aztán persze borult minden és végül a Paks győzött. Ezért sem jelenthetjük most ki, hogy a Real simán nyerni fog a BVB ellen – még akkor sem, ha minden ezt sugallja.

Két és fél Bellinghamből kijön az egész Dortmund

Kezdjük is a gazdasági összevetéssel, mert az elég pontosan megrajzolja a ma esti csúcsfoci értelmezési tartományát:

  • a keret összértéke a Dortmundnál 465,4 millió euró, a Madridnál ennek több mint a duplája, 1,004 milliárd euró.
  • a legértékesebb játékos előbbinél Julian Brandt a 40 millió eurós becsült árával, utóbbinál Jude Bellingham 180 millió euróval.

Bellingham egyébként tavaly nyáron éppen a dortmundiaktól költözött Spanyolországba – ahol nyomban az év játékosának választották –, 

miközben a Real könnyedén megnyerte a bajnokságot és a BL-ben is kimagaslóan szerepelt: ez az első alkalom, hogy veretlenül jutott el a fináléig, amelyben már tizennyolcadszor lép fel, ezekből pedig tizennégyszer nyert is, ami lenyűgöző adat.

BL-döntő Bellingham
Jude Bellingham minden tekintetben aranyat ér / Fotó: AFP

Mindeközben a Dortmund egyetlenegyszer végzett a sorozat élén, még az előző évezredben, összességében pedig harmadszor döntőzik. Ugyanakkor a hazai idénye nem alakult valami fényesen: csak az ötödik lett a Bundesligában. A formája azért nem rossz: a bajnokságot győzelemmel zárta, a BL-ben a legutóbbi 11 mérkőzéséből csak egyet veszített el, ráadásul hatszor gólt sem kapott. 

De nemcsak azért érdemes megnézni a ma esti meccset, hogy kiderüljön, mire mennek a Madrid világsztár támadói a Dortmund védelmével, 

hanem mert jelentős korszak zárul le a sorozat történetében. A következő, 2024–2025-ös idénytől ugyanis változik a lebonyolítás, csakúgy, mint a hazai tévéközvetítési felállás is – a kettőnek persze van köze egymáshoz.

A mai BL-döntő után jön az átalakítás

Ezentúl az úgynevezett „svájci modell” szerint működik majd a BL főtáblája. 

Nem is 32, hanem 36 klub juthat ezen (alap)szakaszba, amelyben a nyolcszor négycsapatos csoportkört felváltja a „ligafázis”. A mérkőzéseken elért eredményeik alapján nem csoportokra bontva, hanem ömlesztve, egy nagy táblázaton rangsorolják majd – ahogy a nemzeti bajnokságokban szokás –, de a bajnoki rendszerekkel szemben nagy különbség, hogy itt nem játszik majd mindenki mindenkivel, főleg nem otthon és idegenben.

BL-döntő Sancho
A Dortmundnak is van ügyes angol támadója: Jadon Sancho / Fotó: AFP

Minden együttesnek nyolc mérkőzése lesz, ebből négy otthon és négy idegenben – de nem másik három, hanem másik nyolc ellenféllel. Az UEFA ezzel szeretné színesíteni a BL-élményt. A ligafázis végére kialakuló sorrend első nyolc helyezettje automatikusan a nyolcaddöntőbe jut, a 9–16. helyezettek pedig egy playoffkörben döntenek a másik nyolc helyről.

Innentől a megszokott rendszerben zajlik az egyenes kieséses szakasz, azaz lesznek nyolcad-, negyed-, elődöntő és a legvégén persze döntő is.

Mindez azonban számottevően több meccset jelent – és itt jön képbe az új tévéközvetítési felállás.

Ezentúl nem az M4 Sport, hanem az RTL közvetít majd

Idén nyáron ugyanis lejár a közvetítési jogok aktuális ciklusa, és új kezdődik. Erre tavaly május 16-ig kellett jelentkezni, aztán gyorsan el is dőlt a kérdés: szinte napra pontosan egy esztendeje, 2023. június 2-án bejelentették, hogy az MTVA helyett ezentúl az RTL-é lesz az első választás joga, míg a második marad a Sport TV-nél. Ez azzal jár, hogy az M4 Sportról elköltözik a BL, 

az RTL pedig új szisztémát vezet be, és a hagyományos tévézéstől a streaming felé tolja el a hangsúlyt.

BL-döntő Wembley
Így fest az idei döntő helyszíne: a Wembley Londonban / Fotó: AFP

Közszolgáltatóként az MTVA köteles volt nyilvánosságra hozni, korábban mennyit fizetett a BL és az Európa-liga jogaiért: a 2021–2024-es ciklusra 18,6 plusz 3,6 millió eurót (jelenlegi árfolyamon 8,6 milliárd forintot) – 

ennél már csak a hazai NB I. került többe, a 2021–2025-ös szakaszban évente 9,835 milliárd forintba.

Az RTL-t nem terheli tájékoztatási kötelezettség a jogdíj összegéről. Piaci pletykák szerint 10 milliárd forint körül fizethettek, de amikor rákérdeztünk, a csatorna tartalmak menedzseléséért felelős vezérigazgató-helyettese, Szabó Balázs ezt üzleti titoknak minősítette.

Mindenesetre idén tavaszra azért kiderült, hogy hány meccs, hol és kiknek a kommentálásával lesz majd követhető.

A mai, korszakos BL-finálét azonban még az M4 Sport adja – akárcsak a foci-Eb-t, amire a magyar válogatott már javában készül.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.