BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foci-Eb 2024: indul a matek – így juthat tovább a magyar válogatott

A magyar válogatott vasárnap 1-0-ra legyőzte Skóciát, ezzel elvégezte feladatát. Immár nem a saját kezünkben van a sorsunk, a többi csoport alakulásától függ a továbbjutás. Mutatjuk, hogy áll össze a foci-Eb matekja.

A magyar labdarúgó-válogatott a Skócia ellen aratott 1-0-ás győzelemmel megszerezte a németországi Európa-bajnokság A csoportjának harmadik helyét, és a továbbjutása a foci-Eb-n kedden vagy szerdán dől el.

20240623__MI_098
foci-Eb 2024
A győzelmet már megünnepelhette a foci-Eb-n a magyar csapat, a továbbjutást még nem / Fotó: Mirkó István

A csoportkör végén a hat csoport első és második helyezettjei mellett a négy legjobb harmadik is bekerül a legjobb 16 közé a kontinenstornán, és folytathatja szereplését a nyolcaddöntőben. A magyar csapat a három csoportmeccsén három ponttal és mínusz hármas (2-5) gólkülönbséggel zárt, és legalább két harmadik helyezettet kell megelőzniük pontszámmal, vagy azonos pontszám esetén jobb gólkülönbséggel. A helyzet nem könnyű, de messze nem is reménytelen Marco Rossi legénysége számára.

Három négyesben – a B, C és F jelűben – ugyanis még van esély arra, hogy háromnál kevesebb ponttal zárjon a harmadik helyezett. A B csoport hétfői zárókörében ehhez az kell, hogy az eddig egyformán egy pontot gyűjtő Albánia és a vb-bronzérmes Horvátország legfeljebb döntetlent érjen el a már csoportgyőztes Spanyolország és a címvédő Olaszország ellen. Mindkettőre van esély, azt azonban érdemes hozzátenni, hogy az elmúlt két világbajnokságon dobogón végző horvátok sokszor tudtak már vesztes helyzetből is visszatérni a versenybe.

Kedden a C csoportban amiatt kell szurkolni, hogy az eddig nem túl meggyőző, azonban a legutóbb Eb-n ezüstérmes angolok felülmúlják a kétpontos szlovénokat. A szerb–dán összecsapás azonban nem befolyásolja a magyarok sorsát, mert az egyik válogatott mindenképpen, a másik semmiképpen sem éri el a három pontot.

Ha a fenti két csoport mindegyikében a fenti forgatókönyv következik be, akkor már kedden bonthatunk egy sört a továbbjutást ünnepelve, ha csak az egyik csoportban kedvezőek az eredmények, akkor a szerdai meccsekre is marad izgalom. A F jelű kvartettben az újonc georgiaiak nem nyerhetnek a csoportgyőztes portugálok ellen, emellett Csehország sem győzheti le a törököket.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
foci-Eb 2024
Marco Rossi örülhet, a magyar csapatnak még kijöhet a matek / Fotó: AFP

A legjobb esélyt az kínálja Magyarország számára, ha a fenti három csoportból legalább kettőben kedvezően alakulnak az eredmények, mert a D és E csoport harmadik helyezettje valószínűleg jobb lesz a magyarnál. Előbbiben például Ausztriának minimum öt góllal ki kellene kapnia Hollandiától, miközben a már kiesett lengyelek nem nyerhetnek a vb-ezüstérmes franciák ellen. Utóbbiban a szlovák–román és a belga–ukrán meccsen sem születhet döntetlen, emellett lehetőleg mindkét találkozón nagy arányú győzelemre lenne szükség, hogy a harmadik helyezettnek rosszabbá váljon a gólkülönbsége, mint a magyaroké.

Amennyiben összejön a remélt továbbjutás, akkor a magyar csapat három helyre kerülhet attól függően, hogy melyik négy csoportharmadik lép a legjobb 16 közé: vasárnap ellenfele lehet Kölnben a spanyol, hétfőn Frankfurtban a portugál együttesnek vagy jövő kedden Münchenben az E csoport most még megjósolhatatlan győztesének (Belgium, Románia, Szlovákia és Ukrajna egyaránt 3 ponttal áll jelenleg). Utóbbi két opcióra van nagyobb esély.

Foci-Eb: A csoportharmadikok jelenlegi tabellája

  1. Ausztria (D) 3 pont/2 mérkőzés (3-2)
  2. Szlovákia (E) 3 pont/2 mérkőzés (2-2)
  3. Magyarország (A) 3 pont/3 mérkőzés (2-5)
  4. Szlovénia (C) 2 pont/2 mérkőzés (2-2)
  5. Albánia (B) 1 pont/2 mérkőzés (3-4)
  6. Csehország (F) 1 pont/2 mérkőzés (2-3)

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.