BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Portugal Training Session And Press Conference: Group F - UEFA EURO 2024
foci
foci-eb
2024

Foci-Eb 2024: ma debütál egy aranyesélyes, megdőlhet Király Gábor rekordja

Ma csak két mérkőzést rendeznek a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság keddi játéknapján. Izgalmakban nem lesz hiány, a masszív csehek ellen lép pályára Cristiano Ronaldo.

A török válogatott ellen debütál a története első Európa-bajnokságán részt vevő georgiai labdarúgó-válogatott kedd este Dortmundban, az F csoport első fordulójában, míg a négyes másik két tagja, a Cristiano Ronaldo vezette Portugália pedig Csehországgal csap össze Lipcsében.

Portugal Training Session And Press Conference: Group F - UEFA EURO 2024
foci
foci-eb
2024
Fotó: AFP

Portugália az Eb-k történetében negyedszer találkozik Csehországgal, amely 1996-ban a negyeddöntőben Karel Poborsky emlékezetes, átemelős góljával ejtette ki a riválist. A 2008-as és a 2012-es kontinensviadalon aztán már portugál siker született a két csapat összecsapásán: előbbi tornán a csoportkörben 3-1-re, utóbbi eseményen pedig a negyeddöntőben 1-0-ra nyertek Ronaldóék,

s az ötszörös aranylabdás világsztár mindkét találkozón eredményes volt.

A sportstatisztikákkal foglalkozó Gracenote előzetes erőfelmérője szerint a Roberto Martínez szövetségi kapitány által irányított Portugáliának 7,4 százalék az esélye arra, hogy az idén magasba emelje a trófeát. A csapatnak ez a kilencedik Eb-szereplése, először 1984-ben jutottak ki a tornára, majd 1996 óta mindegyik Eb-n részt vettek. A selejtezősorozatot imponáló magabiztossággal teljesítették Ronaldóék, ugyanis mind a 10 mérkőzésüket megnyerve, 36 rúgott és csak két kapott góllal végeztek csoportjuk élén.

A mérkőzésnek közvetett magyar vonatkozása is lesz, a 41 éves portugál védő, Pepe ugyanis megdöntheti Király Gábornak, a magyar válogatott korábbi kapusának a rekordját. Király a 2016-os tornán 40 évesen és 86 naposan lépett pályára, ezzel eddig ő a legidősebb játékos, aki szerepelt Európa-bajnoki mérkőzésen. Ami csak a mezőnyjátékosokat illeti, ott Lothar Matthäusé a fennálló csúcs, ő a 2000-es kontinensviadalon, éppen Portugália ellen játszott 39 évesen és 91 naposan.

A jövőre negyvenesztendős Cristiano Ronaldo már így is számos rekord tulajdonosa, így ő lépett pályára a legtöbb Eb-mérkőzésen, szám szerint 25-ön, és ő a kontinenstornák legeredményesebb játékosa is 14 góllal.

Mindezek mellett ő az egyetlen futballista, aki öt Eb-n is eredményes volt, a legutóbbi öt tornán ugyanis kivétel nélkül betalált legalább egyszer. Ha Ronaldo a portugálok mindhárom csoportmeccsén lehetőséget kap, akkor eléri az 50 mérkőzést világeseményeken (vb, Eb), ahhoz pedig ötször kell eredményesnek lennie, hogy

megszerezze pályafutása 900. gólját klub és válogatott szinten.

A portugáloknál nemcsak Ronaldót kell figyelni:

parádés formában van 

  • Bruno Fernandes,
  • Rafael Leao,
  • Diogo Jota,
  • Pedro Neto
  • és Joao Felix is.

A csehet is tudnak focizni, Baros rekordját döntheti meg a német bajnok

Ami az 1976-ban Európa-bajnok cseheket illeti, nekik ez már történetük 11. Eb-je, a selejtezőben viszont másodikként végeztek az albánok mögött az E csoportban. A játékosaik közül a Bayer Leverkusennel veretlenül német bajnokságot nyerő Patrick Schick lesz a figyelem középpontjában, ő ugyanis a cseh labdarúgás történetének legeredményesebb futballistája lehet az Eb-ken szerzett találatok szempontjából.

Schick jelenleg öt gólnál jár (mindet a 2021-ben rendezett 2020-as tornán szerezte), ezzel holtversenyben áll az élen a 2004-es tornán szintén ötször eredményes Milan Barossal.

A Törökország–Georgia találkozónak papíron az olasz Vincenzo Montella szövetségi kapitány által irányított törökök az esélyesei, az egyetlen intő jel az lehet a számukra, hogy az eddigi öt Eb-szereplésük alkalmával minden alkalommal elbukták az első csoportmeccsüket. Ehhez hasonló negatív rekordja egyetlen más válogatottnak sincs.

Sokat számít majd, hogy mennyire sikerült formába kerülniük a játékosoknak, a török együttes ugyanis az Eb előtt ötmeccses nyeretlenségi sorozatot produkált, ez pedig a legrosszabb széria a kontinenstornán részt vevő 24 csapat között.

A FIFA-világranglista 75. helyén álló Georgia az egyetlen újonc az Eb-mezőnyben, a keretében pedig 18 ország 24 csapatának játékosai kaptak helyet, s mindössze ketten játszanak hazájuk bajnokságában.

A török–georgiai találkozó 18, a portugál–cseh mérkőzés pedig 21 órakor kezdődik, az M4 Sport mindkét meccset élőben közvetíti.

A törökökhöz tartozó érdekesség, hogy Olaszországgal nem külön indulóként, hanem közösen száll versenybe a 2032-es a labdarúgó-Európa-bajnokság (Eb) rendezési jogáért. A két ország nemzeti szövetsége tavaly júliusban határozott a közös pályázatról az UEFA közleménye szerint.

Az olaszok áprilisban még azt jelezték, hogy önállóan, a törököktől függetlenül kandidálnának a 2032-es eseményre, Törökország pedig korábban egyéni indulóként a 2028-as vagy a 2032-es tornát vette volna célba, most az utóbbira az olaszokkal pályázna.

Azzal kapcsolatosan, hogy a közös olasz–török jelentkezés megfeleljen a követelményeknek, az UEFA is együttműködik az érintettekkel.

A 2028-as kontinensviadal megrendezésére Anglia, Észak-Írország, Írország, Skócia és Wales ötöse állt össze.

A két Eb helyszínéről az UEFA várhatóan idén októberben dönt. 

A mai program:

Törökország-Georgia 18.00, Signal Iduna Park (Dortmund)

Portugália-Csehország 21:00, Red Bull Aréna (Lipcse) 

Tévé: M4 Sport

Online: M4 Sport élő

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.