BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group B Croatia v Albania

Foci-Eb 2024: Szerbia otthagyhatja az Európa-bajnokságot

Szerbia azzal fenyegetőzik, hogy nem folytatja az Európa-bajnokságot, ha az UEFA nem lép fel a Horvátország–Albánia mérkőzésen történt provokációkkal szemben. A meccsen szurkolók egy része Szerbia-ellenes rigmusokat skandáltak, többek között a szerbek meggyilkolására buzdítottak.

A Horvátország–Albánia összecsapáson a lelátóról olyan kántálást lehetett hallani, ami a szerbek meggyilkolására buzdított.  A Szerb Labdarúgó Szövetség főtitkára a legszigorúbb büntetés követeli az UEFA-tól.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group B Croatia v Albania
Európa-bajnokság
Szerbia
Albánia
Horvátország
nacionalista
provokáció
Sok a Szerbia-ellenes provokáció az Európa-bajnokságon / Fotó: AFP

Botrányos, ami történt. Az ilyesmit nem lehet szankció nélkül hagyni. Ha az UEFA nem lép az érdekünkben, akkor nem folytatjuk a versenyt

– mondta a szerb állami televíziónak adott interjújában Jovan Surbatovic.

Nem ez volt az első nacionalista atrocitás, ami a szereket érte az Európa-bajnokság alatt. Az Eb C csoportjának Anglia–Szerbia mérkőzésén Arlind Sadiku koszovói újságíró az albán zászlón látható sast formázta a kezeivel, ami egy ismert, szerb ellenes nacionalista gesztus – írta meg a BBC. Európa puskaporos hordóját, Koszovót többségében albánok lakják.

Sadiku provokációját a labdarúgó szövetség nem hagyta figyelmen kívül, az újságíró akkreditációját vissza vonták az Eb-ről. Subatovic azt mondta, hogy bízik benne, hogy a Sadiku elleni ítélet után az UEFA a horvát–albán esetet sem hagyja szó nélkül.

Mind a két válogatott szövetségét meg kell büntetni. Nem akarunk részt venni ebben a provokációban, de ha az UEFA nem áll ki az érdekeinkért, akkor nem maradhatunk az Eb-n

– mondta a szerb szövetség vezetője. A szerb szövetség egy közlemény is kiadott, miszerint mér írtak levelet az UEFA főtitkárának, Theodore Theodorisnak.

Foci-Eb 2024: több magyar szurkoló ellen történt rendőri intézkedés – közbeléptek a konzulok

Szijjártó Péter tudatta, hogy 29 magyar állampolgárral szemben történt szerdán rendőri intézkedés Stuttgartban, a németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon, ebből 27 ellen el is indult végül az eljárás. A külgazdasági és külügyminiszter beszámolója szerint honfitársaink ellen részben pirotechnikai eszközök birtoklása és használata miatt, részben pedig azért indult eljárás, mert voltak, akik érvényes belépőjegy nélkül próbáltak bejutni a stadionba. A tárcavezető arról is beszélt, hogy magyar fociszurkolók ellen zajlik eljárás kábítószer-birtoklás, illetve agresszív viselkedés miatt is.

Szerbia már kapott bírságot az idei Európa-bajnokságon. Az angolok elleni 1-0-s vereséggel végződő találkozón a szurkolók tárgyakat dobáltak be a pályára, amiért a szerb szövetségnek 12 250 fontot kellett befizetnie. Emellett a szerb, illetve az albán szövetségen az első forduló után is kellett bírságot fizetni, a drukkerek által mutogatott táblákért, amiken nacionalista képek és feliratok voltak.

Surbatovic szerint Szerbia már több bírságot is kapott annak ellenére, hogy más nemzetek szurkolóihoz képest honfitársai sokkal nagyobb önmérsékletet mutatnak Németországban.

Mi urakként viselkedünk és szeretnénk közösen ünnepelni a sportot az Eb-n. Arra kérem a többi szurkolót, hogy legyenek ők is urak

– mondta a főtitkár.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.