BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Foci-Eb 2024
Európa-bajnokság
Portugália
Franciaország
Németország
Spanyolország
Kylian Mbappé
Cristiano Ronaldo

Foci-Eb 2024: jönnek a szuperrangadók a negyeddöntőben

Igazi döntőbe való párosításokkal indul a 2024-es Európa-bajnokság negyeddöntője. A 2016-os finálé visszavágójaként megmérkőzik egymással Portugália és Franciaország, valamint a jelenleg legesélyesebbek tartott Spanyolország és Németország is egymásnak feszül. Nehéz megmondani, hogy kik lesznek ott az elődöntőben, de annyi biztos, hogy hatalmas összecsapásokra számíthatunk. Górcső alá vettük a titánok erősségeit és a gyenge pontokat is.

Elkezdődnek a negyeddöntők a 2024-es németországi labdarúgó-Európa-bajnokságon. Két igazi szuperrangadó kényezteti el a foci szerelmeseit, hiszen este hat órától Spanyolország csap össze Németországgal, majd kilenc órától Portugália és Franciaország méri össze a tudását. A négy válogatottat az Eb előtt mind esélyesnek tartották a bajnoki címre, de két csapatnak most búcsúznia kell.

Foci-Eb 2024
Európa-bajnokság
Portugália
Franciaország
Németország
Spanyolország
Kylian Mbappé
Cristiano Ronaldo
Döntőben illő meccsekkel kezdődik az Eb-negyeddöntő / Fotó: AFP

Spanyolország–Németország

Spanyolország rendkívül magabiztosan jutott tovább a csoportjából, mind a három meccsüket megnyerve. Ez azért is volt meglepő, mivel sokan úgy gondolták, hogy a fiatal csatárokkal felálló spanyol válogatottnak meggyűlik majd a baja a halálcsoportnak is tartott négyessel. Végül Olaszország, Horvátország és Albánia sem jelentett problémát Luis de la Fuente gárdájának. A spanyolok meggyőző játékkal jutottak el a negyeddöntőig, ahol a tapasztalt és jó formában lévő német válogatott lesz az ellenfél.

Németország házigazdaként egyértelmű esélyese volt a tornának még úgy is, hogy az utóbbi években akadozott a Nationalelf gépezete. Az A csoportból végül nagyobb gondok nélkül jutottak tovább, sőt, a Eb egyik legnagyobb arányú győzelmét is learatták a skótok elleni 5-1-es nyitómeccsen. A magyar válogatottat is sikerült felülmúlniuk, majd egy kisebb botlás következett az egyébként kiváló formát mutató Svájc elleni döntetlennel. A németeknek most erős keretük van, bár a spanyolokhoz hasonlóan nincs egy fiatal és robbanékony befejező csatáruk. Miközben a spanyol gárda a 34 éves Joseluval és a 31 éves Alvaro Moratával az élen tud felállni, addig a németek a 31 éves Niclas Füllkrug és a 34 éves Thomas Müller helyett az Arsenalban játszó Kai Havertzet használják hamis kilencesként.

Portugália–Franciaország

Portugáliára joggal lehet mérges minden magyar drukker, hiszen válogatottunk továbbjutása múlt azon, hogy Cristiano Ronaldóék nem tudták legyőzni Georgiát a csoportjuk utolsó mérkőzésén. A portugálok előtte Törökországot és Csehországot is magabiztosan győzték le, de az utolsó csoportmeccs azért rávilágított a hiányosságokra. A rossz forma kitartott a Szlovénia elleni nyolcaddöntőben is, hiszen Portugália csak büntetőkkel tudott továbbjutni egy nem túl magabiztos ellenfél ellen.

Ronaldónak és társainak talán még szerencséjük is van, hogy a szintén változó formát mutató Franciaországgal kell megmérkőzniük. Az Eb előtt az egyik legnagyobb esélyesnek tartották a kékeket, ám az eredmények végül nem ezeket a várakozásokat igazolták. Ugyan az erőn felül teljesítő, Ralf Rangnick vezette Ausztriát sikerült legyűrni egy öngóllal, de ezt követően Hollandiával és Lengyelországgal is osztozkodnia kellett a pontokon Didier Deschamps fiainak. Nyilván a franciáknak az sem segített a góllövésben, hogy Kylian Mbappe összeszedett egy sérülést, de ennek ellenére elég karcsúnak tűnik az a három szerzett gól egy olyan válogatottól, amelyik keretének a felét csatárok teszik ki. Ezt még tetőzi, hogy abból a három gólból kettő öngól, hiszen Franciaország végül a pocsék formában lévő belgák ellen sem tudott begyötörni egy találatot. A harmadik francia találat pedig tizenegyesből született, így lényegében négy meccs alatt sem sikerült akciógólt szereznie a csapatnak.

Ilyen teljesítménnyel talán nem tűnik annyira izgalmasnak a 2016-os Eb-döntő visszavágója, de azt nem szabad elfelejteni, hogy az olyan sztárok, mint Cristiano Ronaldo, vagy Kylian Mbappe bármelyik meccsen varázsolhatnak a pályán.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.