BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foci-Eb 2024: hazájukat támadták a sztárok – az egyiküknek most megbocsáthatnak

Álvaro Morata menekülne Spanyolországból, ahol szerinte tiszteletlenek az emberek, Toni Kroos pedig aggódna, ha a lánya este 11 óra után elmenne bulizni egy német nagyvárosban. Moratát annyira megviseli, hogy nem becsülik meg hazájában, hogy a foci-Eb után visszavonulna a válogatottságtól, pedig vasárnap este akár Európa-bajnoki címet is ünnepelhet csapatával – ehhez az agyonkritizált, de továbbra is úriemberként viselkedő Gareth Southgate által irányított Angliát kell legyőzni a döntőben.

„Külföldön boldogabb vagyok, mert az emberek megbecsülnek. Spanyolországban ugyanakkor nem tisztelnek semmit és senkit” – szúrt oda saját hazájának a Franciaország elleni Eb-elődöntőt megelőzően a spanyol labdarúgó-válogatott 31 éves csapatkapitánya, Álvaro Morata. Az Atlético Madrid csatára azonban nem állt itt meg, belengette egy interjúban, hogy emiatt még az is megfordult a fejében, hogy a németországi Európa-bajnokság után visszavonulhat a nemzeti csapattól, és arról is beszélt, mennyire nehéz futballistának lenni Spanyolországban.

Foci-Eb 2024, Spanyolország, Morata
Foci-Eb 2024: Harry Kane (balra) Anglia, Álvaro Morata Spanyolország csapatkapitánya – a döntőben találkoznak egymással / Fotó: AFP

Foci-Eb 2024: Morata menekülne Spanyolországból, Kroos semmi pénzért nem hagyná el

Csalódás, üldözési mánia – ilyen és ehhez hasonló reakciók érkeztek a sajtó részéről Morata kijelentését követően. A történet odáig eszkalálódott, hogy a focista felesége nyilvános posztban kiosztott egy, a férjéről cikkező újságírót. A spanyolok mindenesetre 2-1-re legyőzték a franciákat, és bejutottak a vasárnap 21 órakor kezdődő döntőbe, amelyben a hollandokat kiejtő angolokkal találkoznak. 

A keddi elődöntőben egyébként ismét reflektorfénybe került Álvaro Morata: elsősorban nem a teljesítménye miatt, hanem azért, mert egy török mezes szurkolót kergető biztonsági őr rácsúszott a lábára. A videón jól látszik, hogy az eset után a madridi játékos csak sántikálni tudott. Az első híresztelések ellenére mégsem sérült meg, így valószínűleg ő vezeti majd ki a pályára Spanyolországot a fináléban. 

Miközben Morata arról beszélt, hogy mennyire rossz labdarúgónak lenni a „tiszteletlen” spanyoloknál, az aktív pályafutását befejező, hosszú évekig a Real Madridban futballozó német Toni Kroos szerint nincs az a pénz, amiért elköltözne onnan a családjával – egyelőre.

Németország már nem az az ország, mint tíz évvel ezelőtt volt, amikor eljöttünk onnan. Aggódnék, ha a lányom este 11 óra után elmenne bulizni egy német nagyvárosban. A migráció folyamatosan jelen van a németek életében. Az Eb-n megmutattuk, hogy nyitottak vagyunk, és elfogadók, de az elmúlt években sok minden túlságosan ellenőrizetlen volt ezen a területen

– fogalmazott a hatszoros Bajnokok Ligája-győztes Kroos a „Lanz és Precht” című podcastban. Hozzátette: nem minden bevándorlóval van baj, sokan közülük hasznos tagjai a társadalomnak. 

Southgate az igazi angol úriember

Van ellenpélda is: a vasárnapi döntőben érdekelt Anglia szövetségi kapitánya, Gareth Southgate továbbra sem hajlandó egyetlen rossz szót mondani hazájáról, pedig nemcsak a szurkolók, edzők, egykori játékosok, hanem a média is ízekre szedte a torna alatt. A csoportkörben például söröspoharakkal dobálták meg saját együttesének drukkerei, de a szigetországiak élén a 102. meccsére készülő szakvezető akkor sem veszítette el a fejét. 

„Mindannyian azt akarjuk, hogy szeressenek, nem? – kérdezett vissza egy sajtótájékoztatón Southgate. – Amikor tehetsz valamit az országodért, és büszke angol vagy, ezt nem érzed, de akkor nehéz, amikor csak kritikát olvasol. Nagyon különleges, hogy a második döntőbe jutást ünnepelhetjük, különösen azért, mert a szurkolók is elutaztak ide, hogy támogassanak. Az utazásra fordított pénzük mutatja meg, mennyire elkötelezettek, és most csodálatos estét adhatunk nekik. Ötven éve a legjobb éjszakát.”  

 

Anglia lehet az ötödik duplázó

Az MTI felidézi: a két válogatott 27. alkalommal játszik egymás ellen, ezek közül 13 mérkőzést az angolok, 10-et pedig a spanyolok nyertek, míg négy találkozó döntetlennel zárult. Legutóbb a Nemzetek Ligája 2018–2019-es kiírásának csoportkörében csaptak össze egymással és a Wembley-ben a spanyolok 2–1-re győztek, míg Sevillában Anglia 3–2-re múlta felül hazai pályán szereplő riválisát. Európa-bajnokságon legutóbb 1996-ban mérkőztek meg egymással a felek, az akkori negyeddöntős meccsük 0–0-val zárult, tizenegyespárbajban pedig az angolok jutottak tovább.

Ha Anglia ezúttal sikerrel jár a fináléban, a 11. ország lesz, amely Európa-bajnokságot nyer. Világbajnokságot és Eb-t is eddig négy nemzetnek, 

  • az olasznak, 
  • a németnek, 
  • a spanyolnak és 
  • a francinak sikerült nyernie, 

az 1966-ban világbajnok angolok így ehhez ötödikként csatlakozhatnak.

A berlini döntő vasárnap 21 órakor kezdődik a francia Francois Letexier sípjelére. Az összecsapást az M4 Sport élőben közvetíti.

Foci-Eb 2024: Németország fellázadt, újrajátszást követel – megszólalt a „tettes”

Már több mint háromszázezren aláírtak egy online petíciót, amely kéri, bírói hiba miatt játsszák újra a Spanyolország–Németország negyeddöntőt a labdarúgó-Európa-bajnokságon. Marc Cucurella beismerte, kézzel ért a labdához Jamal Musiala lövését követően a spanyol tizenhatoson belül, de szerinte a szakértőknek van igazuk: nem volt tizenegyes. Mindenesetre tény, a házigazda kiesett, ahogy az is, nem először született kétes játékvezetői ítélet a németek meccsén.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.