BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Foci-Eb 2024: kezdődik a végjáték, egy csapat kedden döntőbe jut

Spanyolország és Franciaország keddesti rangadójával elkezdődnek az elődöntők. Már csak három meccs van hátra az idei foci-Eb küzdelmeiből.

Az izgalmakat, drámákat és két tizenegyespárbajt is hozó, hét végi negyedöntők, majd a két pihenőnap után kedden folytatódik a labdarúgó-Európa-bajnokság. A szurkolók számára rossz hír, hogy már csak három meccs van hátra a németországi foci-Eb-ből. Izgalmakban azonban nem lesz hiány, ugyanis a végjátékához ért a kontinenstorna, a két elődöntő és a vasárnapi döntő van már csak hátra. (A világbajnoksággal és az olimpiával ellentétben az Eb-n nincs bronzmérkőzés.)

Foci-Eb 2024, Spanyolország, Franciaország
A spanyoloknak Dani Carvajal nélkül kell bejutniuk a foci-Eb döntőjébe / Fotó: Jose Breton / NurPhoto via AFP

Bár az Európa-bajnokság korábbi szakaszaiban előfordultak meglepetések – elég csak Ausztria csoportgyőzelmére, Törökország menetelésére vagy Grúzia továbbjutására gondolni –, a legjobb négy közé már olyan válogatottak kerültek, akiknek a végső győzelme nem lenne meglepetés: Anglia, Franciaország, Hollandia és Spanyolország.

Az első, keddi elődöntőben, a müncheni Allianz Arénában Spanyolország és Franciaország méri össze erejét.

A torna egyik legfiatalabb keretével érkező spanyolok eddig mind az öt meccsüket megnyerték: Horvátországot, Olaszországot, Albániát, Grúziát és Németországot fektették két vállra. A franciák jóval göröngyösebb úton jutottak az elődöntőbe. A csoportban Ausztriát ugyan legyőzték, de a hollandokkal és a lengyelekkel is csak ikszeltek. Az egyenes kieséses szakaszban Belgium ellen győztek, Portugáliával szemben egy gól nélküli meccset követően csak tizenegyespárbajban tudták kiharcolni a továbbjutást. Aggasztó lehet a francia szurkolók számára, hogy csapatuk még nem szerzett akciógólt az Eb-n. A lengyelek ellen Kylian Mbappé büntetőből talált be, az Ausztria és a Belgium elleni 1-0-s győzelmüket pedig egy-egy öngólnak köszönhetően érték el.

Mbappé ráadásul az első meccsen elszenvedett orrtörése miatt speciális arcmaszkban játszik, és az eddigi mérkőzéseken mutatott teljesítménye alapján nagyon úgy tűnik, hogy a torna után a Real Madridba igazoló sztár még nincs százszázalékos állapotban. Érzékeny veszteséget a spanyol csapat is szenvedett, csapatkapitányuk, Pedri a negyeddöntőben elszenvedett térdsérülése miatt az Eb hátralévő részében már nem is léphet pályára. A spanyoloknak le kell mondaniuk Dani Carvajal játékáról is, aki a negyeddöntőben szerzett piros lap miatt nem játszhat. Azonban ha a csapat továbbjut, a döntőben már ott lehet a Real Madrid védője is.

A két csapat meccse este 21:00-kor kezdődik, az M4Sport televízión, illetve az M4Sport online csatornáján is követhető. A találkozó győztese a fináléban Hollandia és Anglia szerdán este, szintén 21:00-kor kezdődő mérkőzésének győztesével találkozik vasárnap.

A még versenyben lévő csapatok közül Spanyolország háromszor (1964, 2008, 2012), Franciaország kétszer (1984, 2000), Hollandia pedig egyszer (1988) nyerte meg az Európa-bajnokságot, Anglia azonban még soha nem győzött kontinenstornán.

Foci-Eb 2024: Németországban tombol az Eb-láz

Válogatottjuk szereplése és az izgalmas mérkőzések fűtik az Eb-lázat Németországban. Minden a fociról szól ezekben a hetekben, és ez nem csak a meccsek alatt van így. A németeket most szinte csak az Eb érdekli, és erre a cégeknek is reagálniuk kellett. Ajándék szabadságokkal, tippjátékkal, jegyekkel kedveskednek a vállalatok a dolgozóiknak az Európa-bajnokság alatt. Olyan cégek is vannak, amelyek még a munkaidőt sem veszik annyira szigorúan, ha meccsekről van szó.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.