BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Merih Demiral
Törökország
farkastisztelgés
Szürke Farkasok jele
Hollandia
Foci-Eb 2024
Európa-bajnokság
Recep Tayyip Erdogan

Foci-Eb 2024: UEFA-botrány – példátlan lázadást terveznek a török szurkolók a Szürke Farkasok jelével

Miután az UEFA két meccsre eltiltotta a török védőt, Merih Demiralt, a szurkolók demonstrációt szerveznek a Hollandia elleni meccsre. A török ultrák arra szólították fel a stadionban tartózkodó szurkolókat, hogy a himnusz alatt mutassák fel a farkastisztelgést. Ez egy kézjel, amit egy szélsőséges nacionalista csoport használt Törökországban. Merih Demiralt azért tiltották el, mert második gólját a Szürke Farkasok jelével ünnepelte.

A Hollandia elleni negyeddöntős meccs várhatóan botrányba fog fulladni, legalábbis, ha a török drukkereken múlik. A törökországi ultrák arra szólítják fel a stadionban lévő szurkolókat, hogy a himnusz alatt mutassák fel a Szürke Farkasok jelét.

Merih Demiral
Törökország
farkastisztelgés
Szürke Farkasok jele
Hollandia
Foci-Eb 2024
Európa-bajnokság
Recep Tayyip Erdogan
Merih Demiral a farkastisztelgéssel ünnepli a második gólját az Ausztria elleni Eb-meccsen / Fotó: AFP

Az egész világ élőben fogja végignézni, ahogy 50 ezer ember mutatja fel a Szürke Farkasok jelét. Így jártok, ha be akarok tiltani minket 

– üzente egy török drukker az X közösségi média oldalon.

Az eset onnan ered, hogy a Ausztria–Törökország mérkőzésen, a nyolcaddöntőben a törökök gólszerzője, Merih Demiral a második találata után a Szürke Farkasok jelével ünnepelt. A másként csak farkastisztelgésnek nevezett kézjelet egy szélsőséges jobboldali szervezetnek tulajdonítják. Az UEFA a nacionalista mozdulat miatt két meccsre eltiltotta Demiralt a válogatottól, vagyis a védő kihagyja a Hollandia elleni meccset, és az elődöntőt is, ha válogatottja esetleg továbbjutna. A török külügyminisztérium elfogadhatatlannak minősítette az UEFA ítéletét.

A török szurkolók keménymagja azt közölte, hogy a farkastisztelgés egy török nemzeti szimbólum és nem soviniszta, vagy rasszista jelzés. A kézjelet a török Ülkücü mozgalom használja. A csoport egy elég szélsőséges szervezet, akik vállaltan gyűlölik a kurdokat, örményeket, zsidókat és még sok más vallási, vagy nemzetiségi közösséget. Törökországban a kézjelet az MHP párt is használja, amely Recep Tayyip Erdogan kormányának partnere.

Demiral eltiltása miatt a török elnök, Erdogan is közölte, hogy a helyszínen, Berlinben fogja megtekinteni a Hollandia elleni meccset – írta meg a Bild. A német rendőrség a legmagasabb készültséget rendelte el a találkozó előtt.

Kérdéses, hogy Erdogan is felmutatja-e a Szürke Farkasok jelét a stadionban, de az esély nagy rá. 2018-ban, németországi látogatása alkalmával például az Iszlám Muzulmán Testvériség úgynevezett Rabia tisztelgését mutatta az embereknek.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.