BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Paris Olympics
párizs
olimpia

Párizs 2024: nem fenyegeti közvetlen veszély az olimpiai játékokat, ennyi rendőr lesz a francia fővárosban

A szervezők minden eshetőségre igyekeznek felkészülni, tömeges rendőri és katonai jelenlét lesz a jellemző Párizs utcáin. Az olimpia programja már szerdán megkezdődik.

Gérald Darmanin francia belügyminiszter szerint a biztonságra nézve nincs konkrét veszély a pénteken kezdődő párizsi olimpián, a titkosszolgálatok nem jeleztek közvetlen fenyegetést a játékokra.

Paris Olympics
párizs
olimpia
francia rendőrség
A teljes francia rendőrség közel 15 százaléka Párizsban lesz az olimpia megnyitója során / Fotó: Jomiuri Sinbun via AFP

A tárcavezető bejelentése sokak számára lehet megnyugtató, mivel a biztonsági szakértőket korábban aggasztotta a terrorizmus veszélye, például a Szajna mentére tervezett pénteki megnyitóünnepség idején.

Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke is hangsúlyozta, hogy az emberek biztonsága az elsődleges szempont, és nemcsak a megnyitó, hanem 

minden verseny esetében is van B tervük a biztonság garantálására.

A rendőrség és a hadsereg jelentősen megnövelt létszámban lesz jelen a francia fővárosban és más olimpiai helyszíneken a hivatalosan pénteken kezdődő 2024-es párizsi olimpián, melyre 11,3 millió nézőt és mintegy 11 ezer sportolót várnak.

A belügyminisztérium egy korábbi közlése alapján arra lehet számítani, hogy a játékok megnyitóünnepsége alatt legalább 35 ezer rendőr lesz majd jelen Párizsban, ami kifejezetten nagy szó, lévén a teljes létszámuk mindössze 250 ezer fő az országban.

Ferenc pápa: legyen a megbecsülés és a harmónia olimpiája az idei

A katolikus egyház feje is megszólalt a hamarosan kezdődő sporteseménnyel kapcsolatban: Ferenc pápa reméli, az olimpia megszervezése a francia nemzeti egység erősítésének szimbóluma is lehet, amikor a közös cél érdekében az emberek félreteszik ellentéteiket, és együtt dolgoznak a sikerért. 

A Szentatya kiemelte: a sport 

  • egy nemzetek felett álló és 
  • határokon, társadalmi csoportokon, valamint vallásokon átívelő, 
  • mindenki számára értelmezhető, illetve élvezhető univerzális nyelv, 

melynek megvan az ereje egyesíteni embereket, párbeszédeket indítani és a kölcsönös elfogadást erősíteni.

A 2024-es olimpiai játékok első két sporteseményét a megnyitó előtt két nappal, jövő szerdán rendezik meg 15 órától, mégpedig férfilabdarúgásban: Argentína csap majd össze Marokkó válogatottjával, velük párhuzamosan pedig Üzbegisztán méri  össze tudását a spanyol csapattal.

A szervezők kirobbanóan optimisták

„Tíz éve kezdtük ezt a fantasztikus utazást és most itt vagyunk. Nagyon izgatottan állunk ez előtt a kaland előtt” – állapította meg Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke a játékok vasárnapi sajtótájékoztatóján a párizsi Kongresszusi Palotában kialakított sajtóközpontban. Emlékeztetett, hogy a francia főváros harmadszor házigazdája az olimpiának, nagy felelősséggel jár a rendezés, de sok energiát fektettek bele, és nagyon eltökéltek, hogy fantasztikus játékokat szervezzenek.

A fő célokat említve kiemelte, hogy látványos, különleges olimpiát szeretnének, és igyekeznek élni azokkal a lehetőségekkel, amelyeket Párizs a belvárosi helyszíneivel, nevezetességeivel nyújt.

Azzal, hogy a csarnokokból, stadionokból részben kihozzák a versenyeket, a játékokat meg akarják nyitni a helyiek előtt, egyben pedig igyekeznek válaszokat adni a szociális kihívásokra. Bíznak benne, hogy az olimpia hatással lesz az emberek mindennapi életére, hogy többen sportolnak majd napi rendszerességgel, és befogadóbbá válik a társadalom.

A felelősség kérdését érintve arról beszélt, fontos, hogy milyen örökséget hagy maga után az olimpia. Megemlítette, hogy a korábbi játékokhoz képest 

felére csökkentik a multisportesemény karbonlábnyomát,

kiemelve, hogy a létesítmények 95 százaléka már a játékok előtt megvolt.

„Készen állunk, a célegyenesben vagyunk” – jelentette ki, majd közölte, hogy vasárnap este már 4400 sportoló lesz az olimpiai faluban. Ők és a hivatalos kísérőik olyan épületekben laknak a játékok alatt, melyekben később 6000 ember talál majd otthonra.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.