BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
An agent of the DRIEAT (Direction regionale et interdepartementale de l'environnement) throws a container into the Seine river in order to collect a sample of water as part of a quality control of the river water in Conflans-Sainte-Honorine, west of Paris on June 12, 2023. (Photo by Christophe ARCHAMBAULT / AFP)

Párizs 2024: hiába az eurómilliárdok, még mindig úszásra alkalmatlan a Szajna vize

Úgy néz ki, hiába fektettek legalább 1,3 milliárd eurót (511 milliárd forint) az olimpia szervezői abba, hogy felkészítsék Franciaország ikonikus folyóját a párizsi játékokra, a Szajna vize továbbra is alkalmatlan sportolásra. Ismét elhalasztották a triatlonosok úszóversenyét.

Továbbra sem engedik be a Szajna szennyezett vizébe a triatlonosokat: a férfiak versenyét – amely a tervek szerint kedden, azaz ma reggel 8 órakor rajtolt volna el, szerdára (10.45) halasztották. 

Párizs 2024, Szajna
Párizs 2024: 1,3 milliárdot költöttek az olimpiai szervezők arra, hogy a Szajnában sportversenyeket lehessen rendezni / Fotó: Lionel Bonaventure / Pool / AFP

A nők az eredeti tervek szerint szerdán 8 órakor ugorhatnak vízbe, ám mindkét viadalt csak akkor rendezik meg, ha a folyó minősége megfelelő lesz, a szennyezettsége pedig a határérték alá süllyed. A nemzetközi sportági szövetség (WT) hozzátette, hogy az eredetileg kijelölt vészhelyzeti nap változatlanul augusztus 2., péntek marad – írja a Magyar Nemzet.

A portál kiemeli, hogy az 55 férfi induló között két honfitársunknak szurkolhatunk: a 29 éves Bicsák Bencének és a 25 esztendős Lehmann Csongornak. Női egyéniben Kuttor-Bragmayer Zsanett áll rajthoz, aki Bicsákhoz hasonlóan Tokióban is ott volt már, és minden idők legjobb magyar női eredménye fűződik a nevéhez a 12. helyezéssel.

A Szajnában egyébként több mint egy évszázada tilos úszni, nagyrészt a rossz vízminőség miatt. 

Az olimpia szervezői 1,3 milliárd eurót (511 milliárd forint) fektettek abba, hogy felkészítsék Franciaország ikonikus folyóját a játékokra.

A francia kormány mindvégig azt hangoztatta, hogy a Szajna elég tiszta ahhoz, hogy sporteseményeket rendezzenek benne, beleértve a triatlon úszóversenyét és a maratoni úszást. Anne Hidalgo párizsi polgármester alig két héttel az olimpia kezdete előtt még meg is mártózott benne, hogy ezzel kapcsolatban eloszlasson minden kételyt.  

Párizs 2024: leleplezték az olimpiai úszókat, kiderült a piszkos titok

Az utolsó lehetséges pillanatig hidratált, ultraszoros dresszekbe préselt úszóknak nincs sok választásuk, ezért szinte minden versenyen áthághatják az egyik legfontosabb strandszabályt, és belepisilnek a medencébe. Lilly King, a Team USA háromszoros olimpikonja egy interjúban bevallotta, minden egyes medencébe belevizelt, amiben csak úszott. Őszinte vallomásához olimpiai sportolók sora csatlakozott.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.