BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Párizsi olimpia: több ezer radikálist és veszélyes személyt tiltottak ki

Aktívan dolgozik a francia rendőrség, hogy biztonságos legyen jövő hétre a világ egyik legnépszerűbb sportversenysorozata. A több ezer, a párizsi olimpiáról eddig kitiltott között sok iszlamista, szélsőbal- és szélsőjobboldali körhöz közel álló radikális is volt.

A jövő héten kezdődő ötkarikás játékok előtt már mintegy három és fél ezer potenciálisan veszélyes személyt zártak ki a párizsi olimpiáról – jelentette ki Gérald Darmanin francia belügyminiszter.

Paris Olympics
párizs
olimpia
francia rendőrség
Rendőrök járőrőznek az olimpiai lázban égő Párizs utcáin / Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

A tárcavezető közlését az Inside The Games portál idézte, kiemelve, hogy azon személyek kizárására, akik veszélyt jelenthetnek a játékok biztonságára, mintegy 770 ezer ellenőrzés eredményeként került sor. Kiemelte, hogy az elutasítottak között több tucat

  • iszlamista,
  • szélsőbal-
  • és szélsőjobboldali

körhöz közel álló radikális is volt.

Darmanin kitért rá, hogy a biztonsági lépések részeként április elején az olimpiai és paralimpiai játékokon közreműködni kívánók közül

800 önkéntes jelentkezőt utasítottak el, és ezer magánügynök alkalmazásától is eltekintettek.

Hozzátette, hogy az olimpiai lángot vinni akarók közül is többeket kiszűrtek, a fáklyás staféta tagjának jelentkezőket ellenőrizve 13 személyről derítették ki, hogy bűnözői hátterük van.

Korábban írtunk arról is, hogy Párizs is követi az olimpiát rendező városok példáját, és megszabadul a migránsoktól, házfoglalóktól, hajléktalanoktól és szexmunkásoktól, hogy ne rontsák az utcaképet az ötkarikás játékok idején.

Vidékre viszik a hajléktalanokat Párizsból

Tavaly április óta összesen tíz, korábban migránsok által használt helyszínt tisztítottak meg, köztük egy egykori gyárépületet az olimpiai falu közelében, ahol összesen 1967 ember húzta meg magát.

Az arányokat jól mutatja, hogy tavaly összesen hatezer embert szállítottak el a menedékhelyéről, kétharmadukat a párizsi régión kívülre. A kormány és a rendőrség azonban azzal védekezik, hogy ennek semmi köze az olimpiához, a cél a főváros lakhatási válságának enyhítése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.