BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hámori Luca megkaphatja az olimpiai aranyért járó pénzt, még a ki is kap Imane Haliftól a következő meccsen.

Hámori Luca megkaphatja az olimpiai bajnoknak járó pénzdíjat akkor is, ha veszít Imane Helif ellen

A Nemzetközi Bokszszövetség kifizette az olimpiai aranyért járó 50 ezer dollárt az olasz Angela Carininek, aki az algériai Imane Halif ellen veszített Párizsban. Imane Halif nemi hovatartozását sokan megkérdőjelezik a magas tesztoszteron szintje és az XY-kromoszómája miatt. Halif következő ellenfele a magyar Hámori Luca, aki szintén megkaphatja az 50 ezer dollárt, ha nem sikerül nyernie.

Az olasz Angela Carini számára folyósítja azt az 50 ezer dollárt a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA), amit egyébként az olimpiai bajnokok kapnak meg. Carini az algériai Imane Helif ellen veszített a párizsi olimpián, akinek a nőknél magasabb a tesztoszteronszintje, valamint a férfiakra jellemző XY-kromoszómával rendelkezik.

Hámori Luca megkaphatja az olimpiai aranyért járó pénzt, még a ki is kap Imane Haliftól a következő meccsen.
Imane Halif előző ellenfelének kifizette a bajnoki pénzdíjat a Nemzetközi Bokszszövetség / Fotó: AFP

Imane Helif a legjobb négy közé jutásért szombaton 17.22-kor lép ringbe, ellenfele a magyar versenyző, Hámori Luca lesz. Abban az esetben, ha Hámori nem tudná legyőzni az algériai ökölvívót, ő is megkaphatja az 50 ezer dollárt 

– erről a Magyar Nemzet írt.

Az orosz vezetésű Nemzetközi Bokszszövetség tavaly nem engedte a nők között bokszolni Imane Helifet a vitatott nemi hovatartozására hivatkozva. Az IBA-val szemben az olimpiai bizottság ugyanakkor engedélyt adott, hogy a nők között induljon a sportoló, aki a 66 kilogrammos súlycsoportban szerepel Párizsban.

Az IBA elnöke elítéli a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntését. A szervezet vezetője, Umar Kremlev közölte, hogy Angela Carini a vereség ellenére is megkapja a bajnokoknak járó pénzdíjat. Az 50 ezer dollárt állítólag már át is utalták az olasz sportolónak.

Nem tudtam nézni Angela könnyeit. Nem vagyok közömbös az ilyen helyzetekben, és minden versenyzőt megvédünk. Nem értem, miért ölik meg a női bokszot… Csak arra jogosult sportolóknak lenne szabad a ringbe lépni, már csak a biztonság végett is 

– nyilatkozta Umar Kremlev.

Annak ellenére, hogy az olimpiai ökölvívást nem az IBA szervezi, a szövetség így is 3,12 millió dollárt oszt szét a versenyzők között. Az aranyérmekért 50 ezer dollár jár, az ezüstért 25 ezer, a bronzért pedig 12,5 ezer. További pénzdíjat kapnak az érmek után a nemzeti szövetségek és az edzők is.

Angela Carini alig több mint 40 másodperc után feladta a mérkőzést Helif ellen, a meccs után pedig azt nyilatkozta, hogy még soha nem ütöttek meg olyan erősen senki, mint algériai. A Cariniről készült felvételek bejárták a világsajtót, a zokogásban kitört ökölvívó sokakat megindított. Az interneten széles körben alakult ki felháborodás Helif miatt, sokak szerint a NOB tönkre teszi a női sportot azzal, hogy az algériai indulhatott a tornán. Carini azóta elnézést kért, amiért a szavaival megbántotta Helifet, és az mondta, hogy ha legközelebb találkoznak, megöleli az afrikait.

A MOB jogi lépéseket keres Hámori Luca férfias ellenfele ellen

A Magyar Olimpiai Bizottság sem nézi jó szemmel, hogy Hámori Lucának az algériai Imane Kheliffel kell ringbe lépnie az olimpián. A MOB közleményben tudatta, hogy keresi a lehetőségét, hogy megvédjék a magyar ökölvívó tisztességes versenyhez fűződő jogát. A szervezet azt írta, hogy ha nem találnak jogi lehetőséget, hogy eltiltsák Imane Helif algériai ökölvívót a női versenytől, akkor a sportág szabályait felül kell vizsgálni. A MOB szerint a szabályok módosításának is lehetőséget kell adni. „Egyértelműen olyan szabályokra van szükség, amelyek biztosítják, hogy a női mezőnyben kizárólag nők indulhassanak”.

Hámori Luca nagyszerűen bokszolt, de Imane Helif jutott tovább

Első női ökölvívó magyarként az olimpián Hámori Luca nagyszerűen teljesített: két mérkőzést is megnyert, végül az 5. helyen zárt. Imane Helif ellen nagyszerűen bokszolta végi a három menetet Hámori, ám a meccset egyhangú pontozással az algériai ökölvívó nyerte.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.