BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Zheng Qinwen Victory in the Women's Singles Final of the Paris Olympic Games

Az olimpia legnagyobb ellensége: az illegális streaming

Nagyon drágák az olimpiai közvetítések jogai, ráadásul országonként egy-két csatorna tud leszerződni a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal a sportesemények sugárzására. Az élő közvetítések korában viszont az interneten több ezer oldalon lehet követni a futamokat és a meccseket teljesen ingyen. Ezzel most van egy nagy probléma: az olimpia sporteseményeit engedély nélkül streamelni a neten bűncselekmény.

Ezekben a hetekben gyakorlatilag mindenhol az olimpiai gyűrűket láthatjuk. Az interneten az öt karika díszíti majdnem az összes honlapot, sok helyen pedig élőben lehet követni a sporteseményeket. Ezzel viszont van egy hatalmas probléma: az olimpiai logó és a közvetített sporttartalom mind a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szellemi tulajdona. Ez azt jelenti, hogy engedély nélkül streamelni az olimpiát bűncselekmény.

Zheng Qinwen Victory in the Women's Singles Final of the Paris Olympic Games
olimpia
illegális streaming
közvetítés
Bűncselekmény a neten streamelni az olimpia sporteseményeit / Fotó: AFP

Korábban a Világgazdaság a VG-Exkluzív podcastben kérdezte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát (SZTNH) az illegális sportközvetítésekről. Az SZTNH elnökhelyettese, Lábody Péter elmondta, hogy az európai lakosok milliói néznek illegálisan sporteseményeket és vásárolnak hamisított sporteszközöket Európában. Kiemelte, hogy az illegális közvetítések követésének aránya Magyarországon a legalacsonyabb.

Az EU Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) „Play Fair” (Játsszunk sportszerűen) kampányában szólította fel a sportrajongókat, hogy legális sportcsatornákon keresztül kövessék a sporteseményeket, például az olimpiát.

 

Hiába törvénytelen, mégis sokan streamelik az olimpia sporteseményeit

El kell ismerni, hogy a műsorszolgáltatási engedélyek megszerzéséért olyan hatalmas a verseny, hogy a kisebb csatornáknak esélyük sincs rá. Ennek alapján nem meglepő, ha sok honlap dönt úgy, hogy feketén közvetíti az olimpiát, de a NOB ezt nagyon nem nézi jó szemmel. Az ötkarikás játékok kezdete óta már több ezer honlap elleni indított eljárást a Google-nál – írta meg a Neowin.

Érdekesség, hogy 2008-ban még a torrentoldalak ellen kellett küzdenie a a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak. A szervezők akkor a Pirate Bay torrentoldallal viaskodtak az illegálisan megosztott közvetítések miatt, mára viszont egy sokkal nagyobb nehezebb problémával kell megküzdeniük.

Régen a torrentek ellen könnyebb volt fellépni. Egyrészt időigényes volt a tartalom le- és feltöltése, élőben nem is lehetett így követni az olimpiát, és az eltávolítás is könnyebben ment. Ezzel szemben az élő streamek a televíziós közvetítésekkel versenyezhetnek, hiszen valós időben, legfeljebb néhány másodperces csúszással adják az eseményeket. A NOB a Friend MTS kalózkodás elleni vállalattal kötött együttműködést, akik segítenek az olimpia szervezőinek fellépni az illegális streamingoldalakkal szemben.

Július végéig a NOB több mint 5900 honlap eltávolítását kérte a Google-tól az illegális streamek miatt.

Van, aki csak a streamingben bízhat

Vannak olyan országok, ahol az olimpiát nem tudják legális közvetítéséken keresztül követni, általában törvényi vagy technikai okok miatt. Ezeken a területeken csak az illegális streaming a megoldás, ha valaki nézné a világ legnagyobb sporteseményét. A lehetőség azonban számukra is elveszik, ha a NOB sikeresen fel tud lépni az illegális streamingoldalakkal szemben.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.