BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
helif, interszex, carini

Elon Muskot, J.K. Rowlingot és Donald Trumpot is beperelte Hámori Luca olimpiai ellenfele

Mások mellett Elon Muskot, J.K. Rowlingot és Donald Trumpot is beperelte internetes zaklatás miatt a párizsi olimpián nagy botrányt kavaró, végül aranyérmet nyerő algériai bokszolónő, Imane Helif, aki Hámori Lucát búcsúztatta a 66 kilogrammos súlycsoportban.

Bár a ringben végül aranyérmet ünnepelhetett, mégsem elsősorban emiatt került a figyelem középpontjába a párizsi olimpia női ökölvívótornáján a 66 kilogrammos súlycsoport küzdelmeit megnyerő algériai bokszolónő, Imane Helif. 

helif, interszex, carini
Imane Helif (balra) az olimpiát már megnyerte, most azok ellen veszi fel a harcot, akik az interneten támadták / Fotó: AFP

A sportolót a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) korábban az általa szervezett versenyektől eltiltotta, mivel – állításuk szerint – az általuk elvégzett gendertesztek alapján Helif a férfiakra jellemző XY-kromoszómákkal rendelkezik. 

Az ötkarikás játékokon mégis elindulhatott, miután a boksztornát nem az IBA, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) bonyolította le. Az utóbbi pedig csak azt nézte, hogy a versenyző az útlevelében nőként szerepel, ennek alapján pedig nem látta akadályát, hogy a női mezőnyben léphessen szorítóba.

Helif akkor került először a támadások kereszttüzébe, amikor a legjobb 16 között összecsapott Angela Carinivel: az olasz bunyós algériai ellenfele két hatalmas ütését követően, 46 perc után sírva feladta a meccset. 

Az eset nagy botrányt kavart, többen elítélték az afrikai öklözőt, a közösségi médiában Elon Musk és J. K. Rowling is kifakadt a női sport tisztaságát féltve. 

Helifet ügyvédje elmondása szerint nagyon megviselték a bírálatok, nem hagyja annyiban a történteket, így pert indított az őt támadók ellen internetes zaklatás miatt – írta a Variety.

Algír jogi képviselője, Nabil Boudi elmondta: a francia hatóságokhoz benyújtott kereset hivatalosan az X (korábbi nevén Twitter) ellen irányul, így az eljárás ismeretlen tettesek ellen zajlik. Mivel azonban a beadványban több ismert személyt is név szerint említenek (Musk és Rowling mellett Donald Trump neve is előkerül), az ő megnyilvánulásaikat biztosan kiemelt figyelemmel fogják vizsgálni az illetékesek.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.