BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szlovéniában elhalasztják a nyitást

A határátlépésnél azonban engedményeket tettek.

Annak ellenére, hogy a szlovén kormány által felállított ütemterv szerint az úgynevezett zöld szakaszba lépett az ország, Ljubljana további egy héttel meghosszabbította a járványügyi intézkedéseket, amelyeket a reprodukciós ráta emelkedésével indokolt – írta a helyi sajtó.

A zöld szakasz azt jelenti, hogy heti átlagban háromszáz alá mérséklődik az új fertőzöttek száma. Ebben az esetben a higiéniai előírások betartása mellett megszűnnek a korlátozások, de továbbra sem nyithatnak ki az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók.

Fotó: Shutterstock

Engedményeket tett ugyanakkor a határátlépésnél.

Szombattól azok, akik nincsenek beoltva, vagy nem estek át a koronavírus-fertőzésen, antigén gyorsteszttel is beléphetnek az országba. Korábban ezt csak PCR-teszt felmutatásával tehették meg. Szlovénia nemcsak az EU-ban kiállított teszteket fogadja el, hanem többek között az Izraelben, Egyesült Államokban, Nagy Britanniában, Oroszországban és Szerbiában kiadottakat is.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter csütörtökön bejelentette:

megkezdik a 12 évnél idősebb gyermekek koronavírus elleni oltását.

A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 681 945-en kaptak, közülük 432 280-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult népesség 39,4, illetve 25 százaléka.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 273 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 254 ezret. Az elmúlt napon három beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4703-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 213-an vannak kórházban, 60-en közülük intenzív osztályon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.