BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Catherine Ashton

Ashton Izraelben

Nehéz dolga lesz Catherine Ashton uniós külügyminiszternek e heti közel-keleti körútján. Alig pár napig éltek ugyanis azok a remények, amelyek szerint a Gázai övezet ellen 2008 decemberében intézett izraeli támadás óta először – amerikai közvetítéssel – újraindulhatnak az Izrael és a palesztinok közötti béketárgyalások.
2010.03.16., kedd 05:00

 A helyzetet ezúttal az mérgesítette el, hogy miután a palesztinok a múlt héten jelezték tárgyalási szándékukat, Izrael 24 órán belül bejelentette tervét újabb 1600 lakás megépítésére a megszállt Kelet-Jeruzsálemben. A palesztinok erre reagálva fújtak visszavonulót. A palesztin zsidó telepek bővítését az EU és az Egyesült Államok egyaránt rossz szemmel nézi.

Múlt heti izraeli látogatásán Joe Biden amerikai alelnök éles szavakkal ítélte el a legutóbbi bejelentést. Biden ezzel együtt amellett érvelt, ne halogassák a tárgyalásokat, mert az lehetőséget ad a szélsőségeseknek az ellentétek kihasználására.
Az amerikai alelnök után most tehát Ashton tehet kísérletet a békefolyamat felélesztésére. Az uniós külügyminiszter szeretne a Gázai övezetbe is ellátogatni, és a jelek szerint Izrael hajlandó engedélyezni számára a belépést a blokád alatt tartott területre. Ezt általában nem teszik lehetővé; az előző hónapban Micheál Martin ír külügyminiszternek – több mint egy éve az első európai vezetőként – Egyiptomon keresztül sikerült bejutnia, és szörnyülködve számolt be a látottakról. BÁ

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.