BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
MSZP

Brutális felhatalmazást kapott Orbán Viktor

A felhatalmazás megvan, a kétharmados felhatalmazás nagyon könnyen meglehet: Orbán Viktor felléphet a nyolc éve elhagyott színpadra.
2010.04.11., vasárnap 23:46

A Fidesz úgy nyert, hogy nem mutatott be programot, nem állt elő kész tervekkel, és nem vitatta meg azokat ellenfeleivel. Miért is tette volna? Miért adott volna támadási felületet olyan helyzetben, amikor csak idő kérdése volt a győzelem.

Orbán Viktort korábban nem azonosították a türelem erényével, most azonban ennek köszönheti fényes győzelmét: az őszödi beszéd után ugyan ingadozott, de végül úgy döntött, nem feszíti a végletekig a húrt, és kivárja, amíg annak rendes idejében megszerzi a kormányzás lehetőségét.

A felhatalmazás szédítően nagy: szinte mindent megtehet majd. Minden olyan lépést, amely meggyőződése szerint a magyarországi közjót segíti. Nem gátolja gazdasági oligarchia, koalíciós partner, szakszervezet, ellenzék. Kontrollja saját belső baráti-vezetői köre lesz és a nyilvánosság. Olyan helyzetbe hozták őt a magyar választók, hogy nem lesz lehetősége másra hivatkozni. Minden kormánydöntésért, törvényért, az állam bármilyen diszfunkciójáért  személyesen ő vállalja majd a felelősséget. Mert kétharmados többség esetén nincs olyan rendszer az államban, amely az ő akaratával ne lenne változtatható. Csak példákat említve: az adórendszer, a romaügy, a közbiztonság, vagy olyan csemegék, mint a korrupció elleni harc, a pártfinanszírozás, vagy az ügynöklisták nyilvánossága: ha kétharmada van, miért nem csinálja meg? – kérdezhetik majd.

Bármennyire is hallgatott róla, feltételezhetjük, hogy a Fidesz felkészülten, kész tervekkel és emberekkel érkezik a kormányba. Gyors és józan döntéseket kell hozni, amelyek biztosítják az ország gazdaságának felszínen maradását, az államháztartás kényes egyensúlyát, a külföldi bizalom fenntartását. Közben pedig kénytelen reményt keltő lépéseket tenni, amelyek látványosan elégítik ki a már-már csodaváró polgárokat. Embert próbáló feladat.

De egyben biztosak lehetünk: Orbán tanul korábbi bukásából. Amikor pénteken egyértelművé tette, hogy például nem lesz háromheti ülésezés, azzal megnyugtatta a demokráciát féltőket.

A nagy vesztes pedig még akkor is az MSZP, ha a második hely megszerzésének kétes sikerét magáénak mondhatja. A stratégia, amely egy technokrata kormányra bízta egy évre a kormányzást, és a gazdasági stabilizáció programjával saját stabilitását is igyekezett biztosítani, nem jött be. Ha lehet, még rosszabbul végzett a párt, mint akár egy éve is számíthatott volna rá. Ráadásul adott egy évet a szélsőjobboldal megerősödésére, így ennek a hangnak a bejutásához is hozzájárult. Az egy évet pedig a kormány és a párt sok embere saját zsebének további tömésére használta. A bukás nem maradhatott el: a hiteltelenségbe belebukott Gyurcsány-kormány után az MSZP is elveszítette hitelét. Elhasználódott, de inkább elhasználta magát. És hogy ki építi újjá a pártot, az csúnya és nemtelen harcoknak lesz az eredménye a következő hónapokban, években. 

A Jobbik bejutása és erős eredménye egy ügyes stratégiának, és a palackból kiszabadult szellem megerősödésének köszönhető. A szélsőjobboldal mindig ott erősödik meg, ahol a gazdasági-társadalmi válság idején valaki sikerrel mutat rá egy csoportra, mint a bajok okozójára, és sikeresen kelti fel a gyűlöletet. De legalább egy eldőlt: a Fidesznek nem kell tovább a tojástáncot járnia, és kiderült számára, hogy a szélsőjobboldali szavazók nélkül is képes nagy győzelemre. Így bátran lehet a demokrácia őre, bátran állhat ki a jogállami értékek mellett.

Az LMP bejutása valóban a csoda kategória. Sok kis csoda kellett hozzá: az SZDSZ teljes szétporladása, az MDF fatális hibája az SZDSZ-szövetséggel, az baloldal vezető erejének mentális állapota, és egy új generáció megjelenése a szavazófülkéknél.

Egy párt karizmatikus vezetők nélkül, éles pártprogram nélkül, pénz nélkül is megcsinálta: legalább színesebb lesz a parlamenti közélet a jövőben. És az idő a baloldalon nekik dolgozik: hol lesz négy év múlva Podolák György?

A Bokros Lajos mögött omladozó MDF Tölgyessy Péter év eleji elemzése szerint még 15 százalékra is esélyes volt, de akkora stratégiai hibát, mint az SZDSZ utolsó martalékain hadakozókkal összeállni, nem lehet büntetlenül elkövetni. A második forduló dönt a kétharmadról. Minden valószínűség szerint ez meg is lesz. Új korszak kezdődik, új politikával, új pártokkal. Sok mindent gyorsan felejtsünk el az elmúlt 20 évből, és rendezkedjünk be egy újra.


A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.