BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
foglalkoztatás

Amit ma megtehetsz

Aligha van olyan, aki legalább elvi alapon ne értene egyet a kormány azon megnyilatkozásaival, amelyek szerint a magyar gazdaság jövője nem sok jót ígér a foglalkoztatottság számottevő bővülése nélkül.
2011.07.21., csütörtök 05:00

Az európai uniós összehasonlításban kirívóan alacsony hazai legális aktivitás nem az egyetlen, de az egyik legfőbb oka Magyarország viszonylag magas államadósságának, és régóta olyan béklyót jelent, amely tartósan akadályozza az egyről a kettőre jutást.

A foglalkoztatás bővüléséhez persze egy sor olyan dolog kell, amelyre Magyarországnak a legcsekélyebb ráhatása sincs. Ilyen a világgazdasági recesszióból való, makacsul elhúzódó kilábalás vagy az EU saját válsága. Ez azonban nem mentség a tétlenségre.

A helyzet javítását célzó kormányzati kezdeményezések hatékonyságával kapcsolatban számos kritika elhangzik, de a célkitűzést kevesen vitatják: a sikerhez kevés az, hogy a magasan képzett, fiatal, fehér bőrű férfiaknak további lehetőségeket teremtünk. Egy nagyobb, aktív munkaerőpiac megteremtéséhez szükség van az idősebb, valamint a gyereket váró, nevelő nőkre, a számos munkakörben kiválóan teljesítő, de lehetőséget alig kapó megváltozott munkaképességűekre és a romákra is. A kormányzati programok mellett felelősen gondolkodó, a sokszínű és sikeres multikról példát vevő vállalkozások is kellenek.

Az általunk ilyen téren is irigyelt nyugat-európai országok – köztük a foglalkoztatásban bezzeg-országként emlegetett Hollandia – értékei sem csak azért jók, mert hagyományosan szerencsésebb körülmények között fejlődött a gazdaságuk.

A képzési, szolgáltatási rendszer és a munkakultúra arrafelé olyan, hogy az idehaza sokszor lesajnált csoportoknak is lehetőséget ad. A magyar munkaerőpiacnak is ebbe az irányba kell elmozdulnia, amíg remélhetőleg lassan rendeződnek a világgazdaság sorai, és befutnak a megrendelések is.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.