BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
INA

Hogyan hatnak a Molra a céget ért horvát támadások?

Az elmúlt napokban sorozatosan érkeztek sajtóhírek arról, hogy a Mol elnök-vezérigazgatóját megvesztegetéssel vádolják Horvátországban, amit a társaság rendre cáfolt. Szóba került az is, hogy Zágráb módosítaná az INA menedzsmentszerződését, ettől azonban a magyar kormány – immár a Mol tulajdonosaként – elzárkózik. A Mol-részvények árfolyama a bizonytalanság hatására zuhant, kérdés, mit hoz a jövő.
2011.07.08., péntek 13:20

Szabó Gábor, az Aegon Befektetési Alapkezelő részvényportfólió-menedzsere
Vonzó szintek
„A horvát támadások hátterében a közelgő választások húzódhatnak meg, de a Mol felvásárlási kísérlete is feszültségforrást teremtett. Az INA adta a Mol növekedési stratégiájának központi elemét. A legrosszabb forgatókönyv az, ha a menedzsmentszerződés kényszerű módosításával a Mol elveszíti a kontrollt az EBITDA harmadát adó társaság felett. Nem is a horvát fél potenciális mozgástere a kérdés, sokkal inkább az, hogy valóban létezik-e ilyen szándék. Én inkább gondolom azt, hogy még nem látható ennyire jelentős fordulat Horvátországban. Arra számítok, hogy a bizonytalanság még fennmarad egy ideig, a jelenleg zajló korrekcióban a Mol ugyanakkor ismét vonzó szintekhez közelít.”

Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője
Hozomány
„A Mol számára az INA számainak a konszolidációját az irányítási jogokról rendelkező menedzsmentszerződés teszi lehetővé, mivel e nélkül a horvát cég részvényeinek csak a 47,26 százalékával rendelkezik a magyar vállalat. A Mol megítélése szempontjából tehát ennek megléte a legfontosabb. A horvát társaság a magyar cég számára hozott két finomítót, amelyek felújítására eddig is sokat költött, ezek a projektek 2013-ban érhetnek be. Az INA szénhidrogén-kitermelési potenciált is adott; ezen belül ugyan jelenleg épp problémás is akad (pl. Szíria), de megfordította a kitermelés csökkenését. Végül kijáratot nyújtott az Adriai-tengerhez, amely alternatív beszerzési útvonal nemcsak a Mol, de Magyarország számára is.”

Pintér András, a Budapest Alapkezelő részvényelemzője
Kockázatok
„A híreket egyértelműen negatívnak tartom, hisz úgy tűnik, hogy a horvát fél végső célja az INA feletti stratégiai irányítás visszaszerzése, vagy legalábbis erősebb pozíció elérése a vállalatirányításban. A mostani helyzet három csatornán keresztül is kockázatokat jelent: eredményoldalról, hiszen a Mol eredményének szignifikáns részét adja az INA; stratégiai szempontból, hiszen az INA jelentős kitermelési potenciálja és az általa biztosított alternatív földrajzi elérési útvonalak a Mol jövőbeli stratégiájának kiemelten fontos elemei; végül a politikai kockázatok erősödése miatt. A rövid távú megegyezés esélye kicsi, márpedig ez nem az a sztori, amiről nap mint nap szívesen hallanak a befektetők.”

Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája
Alulteljesítés
„A Mol alulteljesítését a szektortársakhoz képest az INA körüli aggodalmak okozták az elmúlt hetekben. Szerintem kicsi a valószínűsége, hogy a Molnak visszavonulót kell fújnia Horvátországban, és esetleg el kell adnia 47,2 százalékos részesedését. Ha a legrosszabb esetet vesszük, hogy a jelenleg mintegy 2,5 milliárd eurót érő részesedést a „beszerzési” áron, 1,3-1,4 milliárd euróért kell eladni, akkor a Mol 1,1–1,2 milliárd euróval értékelődhet le. Ez Mol-részvényenként körülbelül háromezer forintot jelent, amely az elmúlt hetekben már beárazódott, amikor nagyjából ekkora mértékkel teljesítette alul a régiós olajrészvényeket. Így a további árfolyamesést – pénzügyi szempontból – nem tartom indokoltnak.”

Somi András, a KBC Equitas vezető elemzője
Bizonytalanság
„A Mol működését nem befolyásolják az INA-sztori újabb fejezetei, hiszen továbbra is gyakorolja az irányítási jogokat az INA felett, a leányvállalat eredményeit pedig beépítheti konszolidált kimutatásaiba. A Mol befektetőinek azonnali reakciója az új pletykákra leginkább a bizonytalanságokat tükrözte, még ha a legnegatívabb forgatókönyvek valószínűsége szerintem csekély is: miközben az INA feletti kontroll elvesztése továbbra sem került le a napirendről, felmerült a kényszerű vezérigazgató-csere lehetősége is, mindemellett nem világos, hogy a magyar kormány pontosan milyen szerepet kíván vállalni a Mol stratégiai döntéseiben. Ezek a bizonytalanságok akár még huzamosabb ideig megmaradhatnak.”

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.