BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
deficitcél

Egyedülálló mutatvány? - Több százmilliárdos faragásra készül Matolcsy

Bár ez a veszély cseppet sem fenyeget, nem szívesen lennék most a nemzetgazdasági miniszter helyében. Matolcsy Györgynek legkésőbb néhány héten belül olyan büdzsétervekkel kell előrukkolnia, amelyek soha nem látott megtakarításokat teremnek.
2011.08.29., hétfő 05:00

A pontos összeget nehéz megbecsülni, ám az biztos, hogy a Széll Kálmán-terv 550 milliárd forintja mellé további százmilliárdok kellenek a 3 százalék alatti hiánycél eléréséhez.

Ez utóbbival egyébként egész Európában egyedülálló mutatványt hajtana végre hazánk, érdemünket azonban némileg csökkenti az a „történelmi” hátrány, hogy a deficitcél betartására immár hetedik éve képtelenek vagyunk. A türelmi idő más tényezők miatt is fogytán van: amikor a 2011-es büdzsét a kormány a második nyugdíjpillér becsatornázásával dúcolta alá (amellett, hogy abból az államadósságunkat csökkentjük), sokan fanyalogtak. Holott ezek a pénzek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az idei pénzügyi viharokat különösebb károk nélkül átvészeltük.

Az egyszeri tételeknek köszönhető 2011-es biztonság árát azonban azzal is megfizetjük, hogy a piacok és az elemzők szemében a jövő évi büdzsé perdöntő jelentőségű. A „per” tárgya pedig nem más, mint hogy fenntartható pályán halad-e a magyar gazdaság és államháztartás. A jelenlegi viszonyok mellett nem fér bele az, hogy újabb időt kérjünk a szigorítások hatálybaléptetéséhez és végrehajtásához.

Ez az idő ugyanis a 2011-es év. Volt. A múlt idő így augusztus végén annak szól, hogy félő: a társadalmi ellenállás és a jogalkotási nehézségek miatt a már tavasszal bejelentett 550 milliárd forintos szigorítás is léket kap. Így félő, hogy a heteken belül nyilvánosságra kerülő büdzsétervezet nem győzi meg a piacokat. A tét ezúttal akkora, hogy a tervezési munkák csúszása megengedhetetlen. A lényeg: december végére olyan költségvetése legyen hazánknak, amellyel neki tudunk vágni a 2012-es évnek. És ezt a piacok is elhiszik nekünk.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.