BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
alapkamat

Tornádóveszély

Hiába nem volt napirenden a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának tegnapi ülésén a jegybanki alapkamat, néhány elemző mégsem tartotta kizártnak, hogy hozzányúl a testület az irányadó rátához. Különösen feszült lett a figyelem, amikor délután elérte a forint-euró keresztárfolyam a 300-as, lélektaninak mondott szintet. Noha az exportőrszektornak nem jön rosszul a hetek óta tartó forintgyengülés, a gazdaság szempontjából összességében mégsem nevezhető kedvezőnek a folyamat.
2011.10.05., szerda 13:50

Az inflációs nyomást például megnöveli, pedig az most úgyis csak az áfa- és jövedékiadó-emelés miatt van a cél fölött. Az MNB legutóbb kiadott prognózisában ugyanis 2013-ra, amikorra ezeknek az adóemeléseknek kifut a hatásuk az árindexből, 3 százalék alatti drágulást jelez előre. Ez azért furcsa, mert nemrég tért át a jegybank egy olyan előrejelzési rendszerre, amely megbecsüli a várható, vagyis követendő kamatpályát. Ennek következtében viszont mindig meg kellene egyeznie a céllal a prognózisnak.

Most azért vált el mégis egymástól a két érték, mert a magyar értékpapírok kockázati felára elérte azt a szintet, amelynél a hozamok azt már alig fedezik. Hiába indokolnák tehát a fundamentumok, nincs többé tér a kamatcsökkentésre, sőt, még arra is kényszerülhet a jegybank, hogy emeljen.

Bár a magyar kormány legutóbbi lépéseit, főként a kedvezményes végtörlesztést igen negatívan értékelték a külföldi befektetők, mégsem elsősorban magyar okok állhatnak a folyamat hátterében. A feltörekvő piacok, amelyekhez Magyarországot sorolják, nagyon kiszolgáltatott helyzetbe kerültek. Úgy tűnik, hogy indokolatlanul sok pénz áramlott a térségbe az elmúlt időszakban, és most korrekció lehet, vagyis a pénz megindult visszafelé. A látszólagos megnyugvás után ismét akadozhat az államadósság finanszírozása, még szerencse, hogy most valamivel felkészültebben éri mindez az országot, mint 2008-ban. Most sem érdemes azonban félvállról venni, amikor az ország sérülékenységéről beszélnek a befektetők.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.