BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
eva

Evajelenség - A trükközés miatt fog kevesebb befolyni a költségvetésbe

Magyarországon – egy világbanki felmérés szerint – a vállalkozások átlagosan 277 órát töltenek évente azzal, hogy bevallják és befizessék az adókat és járulékokat.
2011.11.08., kedd 14:10

Van/volt azonban egy olyan kör, amelyre az átlagnál jóval kevesebb terhet ró(tt) mindez: ők azok, akik egyszerűsített vállalkozói adót (eva) fizetnek. Náluk a gyakorlatban is megvalósult a Fidesz-kormánynak az a vágya, hogy – képletesen – egy söralátéten elkészíthetik a bevallást.

Ehhez képest nem kis ellentmondás, hogy a 2002-ben regnáló szocialista–szabad demokrata Medgyessy-kormány által bevezetett, a kisvállalkozások versenyképességét növelő, az adóbevallásokat egyszerűsítő evát az Orbán-kabinet szüntetné meg, amely zászlajára tűzte a kkv-szektor támogatását és az adóegyszerűsítést.

Tulajdonképpen ebből a szempontból mindegy is, hogy végül a Lázár János vagy a Matolcsy György által felvállalt (rájuk tukmált?) fideszes koncepció mellett dönt Orbán Viktor: azaz, hogy marad vagy sem az egyszerűsített vállalkozói adó. Maga az ügy az, ami több mint elgondolkodtató.

Az, hogy nem először történik kísérlet a megmagyarázhatatlan megmagyarázására, csak azért, hogy elfedjék a tényleges célt. A kormányzati kommunikáció állítja: nem kis részben azért merült fel az eva megszüntetésének az ötlete, mert az egész adórendszer egyszerűsödik, így már nem illik a koncepcióba, s nem lesz rá szükség. Jól hangzik, de tényleg ez az igazság? Legalábbis kétséges. Inkább arról lehet szó, hogy minden lehetséges pluszforint kell a nagy bajban lévő költségvetésnek. Bármi áron.

Pedig borítékolható: az evásként transzparensen működő, tisztességesen és fegyelmezetten adót fizető vállalkozások igyekeznek majd behozni az adminisztráció és az adóteher növekedése miatti versenyképesség-csökkenést, s tevékenységük egy részét áthúzzák a szürke-, feketegazdaságba. Míg most a válság miatt marad el az evásoktól elvárt adó befizetése, a jövőben a trükközés miatt folyik be kevesebb közvetetten és közvetlenül egyaránt a költségvetésbe. Kinek jó ez?

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.