BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
NAV

A négy hónapja vártnak csaknem kétszeresébe kerül a szuperkassza

2013.07.29., hétfő 05:00

Igaza lett Matolcsy Györgynek, amikor január elején az új típusú pénztárgépekkel kapcsolatban kijelentette: „nem zárható ki, hogy a 2013. április 1-jei céldátum módosításra kerül”. Úgy is történt, hiszen a most hatályos, már harmadik módosítás szeptember elsejében állapítja meg azt a türelmi időt, amíg nem bírságol a NAV.

A szuperkasszákat csak ettől a héttől lehet megrendelni az első három importőrnél. Jelenleg 565 bejelentett pénztárgépszerviz működik Magyarországon, kiszámítható tehát, hogy egy szervizre átlagosan hány csere, beüzemelés jut a jövő hónap végéig, ha a nemzetgazdasági miniszter 200–250 ezer gép cseréjéről beszélt. Vajon elvégezhető-e ekkora munka ennyi idő alatt? Nem – már csak azért sem, mert ennyi gép legyártása hónapokba telik.

Vajon a szuperkassza-ügy nem ismétli meg az e-útdíj július elsejei kényszerített bevezetését, ami a rendszer összeomlása mellett jelentős túlszámlázásokat okozott? Az Irodagépműszerészek Országos Ipartestülete szerint a számos rendeletmódosítás, NAV-állásfoglalás és kormányzati nyilatkozat ellenére a pénztárgép-kereskedők máig tanácstalanok. És persze tanácstalan az összes gépcserére kötelezett vállalkozás. Mert gép az nincs, de vajon eltekint-e a bírságolástól a legeslegújabb határidő leteltével a hatóság? Hiszen a gépcserére kötelezett vállalkozás nem tehet arról, hogy nem kapható az előírt kassza.

A gépcserére kötelezettek és a pénztárgép-szervizek ugyanakkor nem számítanak újabb határidő-módosításra, mert a cikinek is van határa. Azt várják azonban, hogy nem bírságolják meg azokat, akik időben megrendelték a készüléket.

A NAV biztonsági követelményei miatt a négy hónapja vártnak csaknem kétszeresébe kerül a szuperkassza. Ha bevételről van szó, semmi sem drága. Kérdéses azonban, hogy az év végéig, amíg beérkezik a negyedmillió gép, mennyire csökken az átállástól várt költségvetési többletbevétel.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.