BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
deviza

A devizaárfolyamok több adóst is gondolkodóba ejthetnek

2014.04.09., szerda 05:00

Úgy tűnik, kezd megjönni a pozitív hatása a jegybank igen hosszúra sikeredett kamatcsökkentési ciklusának: a deviza alapú lakáshitelt törlesztők, illetve a drágán felvett forinthitelben ülő ügyfelek egy része elkezdett érdeklődni a kiváltás lehetősége iránt. Ez két okból is jó hír: a kiváltások ügyében tapasztalható nagyobb mozgás egyrészt arra utal, hogy nő a lakáshitelt törlesztő ügyfelek pénzügyi tudatossága, másrészt ily módon is csökken – ha egyelőre viszonylag kicsi mértékben is – a devizahitelek aránya a teljes lakossági portfólión belül.

A megnövekedett ügyfélérdeklődésnek ugyanakkor a devizahiteleknél nem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani. A jelenlegi devizaárfolyamok ugyanis – 250 forint körüli svájci frank, és 305-nél járó euró – több, a kiváltáson gondolkodó adóst is gondolkodóba ejthetnek.

Emellett a devizahiteleknél sok esetben a fedezettel is baj van, hiszen a mostani, alaposan felduzzadt tartozást figyelembe véve már gyakran másik ingatlan bevonása, vagy előtörlesztés is kellene a sikerhez. Végül a hitelkiváltás csak azoknak az adósoknak jelenthet megnyugtató megoldást, akik jelenleg is fennakadások nélkül képesek fizetni, lassan pedig kis túlzással már ők lesznek kevesebben. A néhány éve felvett, igen drága forint lakáshitelt törlesztők viszont biztos, hogy sokan lépnek majd: egyrészt ők már többnyire a hitelüket jól fizető, annak idején szigorú monitoringon átesett ügyfelek, másrészt nekik a váltás igen komoly megtakarítással is járhat.

Az alacsony kamatok persze nem csak a hitelkiváltásoknál elindult mozgolódás miatt segíthetik a langyosnak is csak jóindulattal nevezhető hazai piacot, remélhetőleg beindítják a lakáscélú beruházáson gondolkodók fantáziáját is. És bár az új állományok növekedése nem éppen meredek, azért 2014 első néhány hónapjában már mozdult valamit a piac. És – a jelen körülmények között – ez is mindenképpen több a semminél.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.