BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
hozam

Meddig csökkenhetnek a magyar kötvényhozamok? Szakértők válaszolnak

A szakemberek szerint a nemzetközi hangulat és a Magyar Nemzeti Bank lépései is támogatják a hosszú kötvényhozamok rekord alacsony szintre történt süllyedését. Az utóbbi hetekben viszont a magyar állampapírok már nemzetközi összevetésben is drágának számítanak, és ha az infláció felgyorsul, vagy az Egyesült Államokban emelkedni kezdenek a hozamok, az a kötvényhozamok emelkedéséhez vezethet a második félévben.
2014.06.06., péntek 05:00

Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója
„Ahogy a fák nem nőnek az égig, a forint állampapír hozamok sem fognak leesni a német hozamok szintjére. A fejlett országok laza monetáris politikája még mindig a magasabb hozamot kínáló fejlődő piacok felé tereli a befektetőket, de ahogy csökken az elérhető hozam-prémium, úgy lesz egyre kevésbé vonzó többlet-kockázatot vállalni. Egy amerikai hozamemelkedés pedig legyilkolhatja a felépült carry-trade állományokat. Hazai oldalon a javuló fundamentumok mellett a szabályozás változása generál egyszeri jelentős vételi érdeklődést idén. Ha ezek lecsengenek, és újra 2 százalék feletti inflációnál járunk, kevés lehet az elérhető reálhozam. Azt gondolom, a jelenlegi hozamszinteken már közel járunk a fordulóponthoz.”

Daróczi Andor, az MKB Alapkezelő befektetési igazgatója
„Amíg fennmarad a kedvező hazai és nemzetközi tőkeáramlási trend, folytatódhat a kötvénypiaci emelkedés. A fejlett kötvénypiacokat ugyanakkor már túlértékeltnek látom a jelenlegi szinteken: az EKB várható lépéseit túl optimistán értelmezik a befektetők, míg az amerikai hozamok a vártnál erősebb konjunktúra miatt kapaszkodhatnak feljebb. A fejlett kötvénypiacok jó teljesítménye nélkül csak a fejlődő piaci hozamfelár csökkenésből lehet profitálni, ez pedig nem elegendő a fenntartható áremelkedéshez. Ezzel együtt arra számítok, hogy a rövid távú momentum akár még lejjebb is sodorhatja a 10 éves hozamot, és az csak a 4,2-4,3 százalékos szintek közeléből fordul majd meg.”

Nyeste Orsolya, Erste Bank-elemző
„Az alapvetően támogatónak mondható külső piaci környezet és a folytatódó jegybanki kamatcsökkentések mellett az elmúlt hetekben látott hozamesést leginkább az MNB áprilisi bejelentéseivel lehet összefüggésbe hozni. Mint ismert, a jegybank az irányadó kéthetes eszközének megváltoztatásával az állampapírpiac felé igyekszik terelni a bankrendszerben lévő plusz likviditást. Az átrendeződési folyamat azonban véleményem szerint már a végéhez közeledik, s így az ez által generált ‘flow hatás’ is lassan eltűnhet a piacról. Mindez párosulva a jegybanki kamatcsökkentési ciklus közelgő végével, illetve a megnövelt hosszú papír kínálattal inkább a hozamok lassú emelkedésének irányába mutat a közeljövőben.”

Szűcs Zoltán, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő kötvényportfólió-menedzsere
„A kedvező nemzetközi hangulat és a Magyar Nemzeti Bank közelmúltbeli bejelentése rekord alacsony szintre mérsékelte a forintos kötvények hozamát. A papírok kamatcsere ügyletek fölötti felárai 11 hónapja nem látott alacsony szintre süllyedtek, és a lengyel hozamokkal összevetve is igen drágának mondhatók a magyar papírok. Az elmúlt hetekben látott folyamatok várhatóan nem folytatódnak, azonban az Európai Központi Bank esetleges enyhítő lépése vagy Magyarország adósság-besorolásának felminősítése a banki keresleti hatás mellett támogatást adhat az állampapíroknak ezeken a szinteken. Az infláció második félévben történő élénkülésével a magyar hozamok azonban már felfele mozdulhatnak.”

Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója
„A magyar államkötvényeket már nem tartom olcsónak, de a kötvénypiaci erősödés tovább folytatódhat. A kérdés az, hogy a tengerentúli befektetők milyen hozamszinttel lesznek elégedettek a viszonylag alacsony dollárgörbe felett. Az USA hozamok csökkenésével párhuzamosan az európai és feltörekvő hozamszintek is visszaestek, miközben az európai növekedési kilátások romlottak. A hozamok csökkenését az EKB várható mennyiségi lazítási programjának bejelentése is erősíti, és ezzel párhuzamosan a hazai kötvénypiaci keresletet az MNB eszköztárának változása és egy esetleges felminősítés szintén segítheti. Véleményem szerint a fenti tényezőket egyelőre csak részben árazták be a piaci szereplők.”

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.