BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
karácsony

Többet költünk-e idén karácsonykor, mint tavaly?

Idén karácsonykor nagyobb lesz a fogyasztás – állítják a lapunk által megkérdezett kereskedők. Az online áruházakban nagyon megugrik a forgalom, de jó szezonra számítanak a játékboltok is.
2014.12.05., péntek 05:00

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára
„Az OKSZ is végzett számításokat arról, hogyan alakulhat az év vége és egyértelműen többet költenek majd a magyarok idén karácsonykor, mint a múlt évben. Ezt a várakozást alátámasztja, hogy az első tíz hónapban mintegy 4 százalékkal bővült az áruházi költés Magyarországon, szeptember-októberben pedig öt százalék fölött volt a növekedés. Ennek alapján arra számítunk, hogy karácsonykor a múlt évhez képest 3-4 százalékkal többet költenek majd a boltokban a hazai fogyasztók. Egyébként a vállalkozások is növekvő bevétellel számolnak decemberben. Kimondottan az ünnepek alatt – mikulás, karácsony és szilveszter – élelmiszerre és ajándékokra 150-160 milliárd forintot költenek a magyar fogyasztók.”

Gyaraki József, a Regio Játékkereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója
„Azt látom, hogy megállt az elmúlt évek csökkenő tendenciája, és az idén mindenhol növekszik a forgalmunk a tavalyihoz képest. Ez jó hír, és azt mutatja, hogy volt valamilyen eredménye a rezsicsökkentésnek, elkölthető pénz jelent meg a lakosságnál. Nálunk az idén 8-9 ezer forint körül alakul az átlagos vásárlói kosár. Az emberek egyébként november végétől kezdve már készülnek az ünnepre, tudják, hogy érdemes előrehozniuk a vásárlásokat, hiszen így választhatnak még teljes kínálatból, illetve nyugodtabb körülmények között. A Regio számára egyébként jelentős fejlődést hozott az idei év, a boltjaink száma felével nőtt, és azzal számolunk, hogy a forgalmunk mintegy 30 százalékkal bővül majd.”

Borhi János, a Formatex Kft. ügyvezető igazgatója
„Tapasztalataink szerint a válság alatt a családok egyre kevesebbet költöttek játékra karácsonykor, azonban pozitív fordulat látszik kibontakozni a játékértékesítések területén, ugyanis az ünnepi előrendelések összege a tavalyi évhez képest 7 százalékos növekedést mutat, és az értékesítés java még hátravan, decemberben jön a nagy roham. A családok nagy része az akciós ajánlatokra vár, mivel óriási az árverseny a hipermarketek és a játék szakboltok között. A szakboltok, mint a Játéksziget is, szaktanácsadással veszik fel a versenyt a webáruházakkal és a hipermarketekkel. A karácsonyi szezonban összesen 1,06 milliárd forintos nettó forgalmat tervezünk, ez az előző évhez képest 13 százalékos növekedés.”

Várkonyi Balázs, az Extreme Digital Zrt. vezérigazgatója
„A ráfordított összeg tekintetében 5-8 százalékos elmozdulást tapasztalunk az átlagosan az ajándékokra költött összegben az év végéhez közeledve az Extreme Digitalnál. A „többet költünk” az internetes vásárlásra igaz, vagyis az idén jelentősen bővül az online fogyasztás, nálunk a növekedés mértéke közel 40 százalék lesz a tavalyi évhez képest. A műszaki termékeknél pedig minden évben igaz, hogy a gyors technológiai fejlődés miatt a vásárló modernebb vagy nagyobb tudású terméket kap hasonló árazásban, mint tavaly. Tehát ugyanazért az árért mondjuk nagyobb TV-t vagy gyorsabb laptopot, esetleg még okosabb telefont szerezhet a vásárló anélkül, hogy többet fordítana ajándékokra.”

Bognár Ákos, a Játéknet.hu webáruház társalapítója
„A tapasztalataink szerint nem költenek többet idén karácsonykor az emberek, mint tavaly. A játékpiacon a költést az is befolyásolja, hogy az adott időszakban milyenek a slágertermékek és az idei divat inkább az, hogy kisebb, apróbb, olcsóbb játékok váltak népszerűvé. A Játéknet.hu forgalma ugyanakkor tovább nő, a múlt évhez képest 20-30 százalékos bővülést most is tapasztalunk, ami főként annak köszönhető, hogy egyre többen vásárolnak nálunk. Az igazán nagy forgalom pedig a következő 2-3 hétben jön majd, és alapvetően ez határozza meg, hogy milyen lesz a teljes év. A karácsonyi időszakra egyébként megduplázott raktárterülettel készülünk, és váltott műszakban 80-100 ember dolgozik majd.”

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.