BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
energia

Minden út a Főgázhoz vezet

2015.04.28., kedd 05:00

Furcsa szolgáltatóváltás ez a hazai. Úgy lépnek át új szolgáltatójukhoz a lakossági fogyasztók, hogy az nem kínált nekik olcsóbb gázt, ők maguk pedig nem is akartak váltani. Mások akarták, hogy váltsanak.

Érdekes, mindez miért történt így. Az országos gázszolgáltatói szerepre kiszemelt Főgáz az ágazat átalakulásának mindenképpen szerencsés túlélője. Még akkor is, ha mostantól inkább lesz az állami gázpolitika meghosszabbított karja, mint piaci szereplő. Kis színfoltja a történetnek, hogy miközben a közműholding az egyetemes szolgáltatásra jogosultakat ellátására jött létre, abba a szőröstül-bőröstül megvásárolt Főgáz bevitte a versenypiaci tevékenységét is.

Az E.On és a GdF lakossági gázpiacról való kivonulása azt mutatja, hogy az elmúlt időszakban folyamatosan nőttek az egyetemes szolgáltatók terhei, a rezsicsökkentés pedig újabb csapásként érhette őket, ami szerepet játszhatott abban, hogy átadják ügyfeleiket a Főgáznak. A cégmozgások azonban nem most kezdődtek. A GdF ugyanis lassacskán kivonul az egész országból: már megvált a szabadpiaci gázkereskedelmi üzletágától, a Dunamenti Erőműtől, és árulja egyes ügyfélszolgálati irodáit. Most tehát csak egy újabbat lépett. Az E.On viszont portfóliót tisztít: eladja, ami veszteséges, és ráerősít arra, amiben lát lehetőséget.

A hazai gázszolgáltatás legnagyobb szereplője, a Tigáz még kivár. Talán kiböjtöli az itteni, nehéz időszakot, remélve, hogy Brüsszel átíratja a magyarországi egyetemes szolgáltatás árképzését. De bármikor elege lehet az egészből.

Akármennyire is különbözők a motivációk, minden út a Főgázhoz vezet. Akkor is, ha már a múlté a remény, hogy a cég ügyfelei alacsonyabb számlákat kapnak. Pedig a rezsiholding induló, kedvcsináló kommunikációja még ezt sugallta azzal, hogy „a Főgáz versenypiaci körülmények között lesz jobb a riválisoknál”. Persze, egyes ügyfelek a mérőóra-cserével így is spórolhatnak, és az is tény, hogy „versenypiaci körülménynek” számít a nyilatkozatokban mára előtérbe került jobb szolgáltatás is. Kár, hogy egy monopolhelyzetbe kerülő cég szolgáltatását és árait nincs kiével összehasonlítani.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.