BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
államadósság

Átmeneti fellélegzés

2015.05.21., csütörtök 05:00

Mostantól elsősorban a gazdaságtörténészek bogarászhatják Matolcsy György eddig sosem alkalmazott modern adósságképletét. Azt azonban nem mondhatjuk, hogy a kormány letette volna a fegyvert az államadósság elleni háborúban, inkább csak arról van szó, hogy el akarja kerülni azt a 700 milliárd forintos megszorító csomagot, amelyet Matolcsy adósságképletének betartása tett volna szükségessé.

Nem véletlen, hogy a fegyvert sosem használták az adósság elleni harcban – amikor évekkel ezelőtt élesedett volna, akkor elhalasztották a bevezetését –, mert a szigorú képlet prociklikus gazdaságpolitikára kényszerítette volna a fiskális politikai döntéshozókat. Ez történne meg most is, hiszen a képlet hatályba lépésével az óriási kényszerű megszorítás hatására a jövő évre várható 2-3 százalék körüli gazdasági növekedés azonnal lenullázódna, és akár recesszióba is taszíthatná az országot.

Ezt úgy kerüli el a kabinet, hogy a fiókba teszi az adósságképletet , és csak akkor veszi elő, ha nagyon gyorsan növekszik a gazdaság és magas az infláció. A jövő évi költségvetést megalapozó törvényjavaslat indoklása alapján azért kell módosítani az adósságképletet, mert a magyar gazdaságban korszakváltás történt. A jogalkotó szerint vége az alacsony növekedés és magas infláció periódusának, most éppen ennek ellenkezőjét láthatjuk. Így pedig elég csak annyit garantálni, hogy az államadósság évről évre 0,1 százalékponttal csökkenjen.

A baj csak az, hogy most éppen arra nem gondoltak, mi lesz akkor, ha recesszióba vagy deflációba csúszik a gazdaság. Ha véletlenül jönne még egy korszakváltás – vagy csak egy válság –, és eltűnne a gazdasági növekedés, akkor iszonyatos megszorítást írna elő az új szabály, mivel az adósságrátát akkor is csökkenteni kellene. Persze az alkotmány ennél szerencsére megengedőbb.

Az adósságképlet „átmeneti kikapcsolásával” most sikerült újra odébb tolni a problémákat. A baj csak az, hogy az új szabály egy recessziós időszakban még annál is rosszabb lehet, mint az előző volt.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.