BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
futball

Rendzavarók a VIP-páholyban

2015.05.28., csütörtök 05:00

Megnyugtató érzés látni, hogy a rendőrök végre kiszűrik azokat a bűnöző elemeket a fociból, akik elriasztják a békés családokat a meccsre járástól. Miközben folyamatosan azt hallgathatjuk, hogy mi mindenért hibásak a – valóban nem öltönyben meccsre járó, szépirodalmi igényességgel ott aligha beszélő – szurkolók, úgy látszik, rendet kell tenni a VIP-páholyokban ülők közt is. Az is látszik, hogy a magyar foci ebben is csak bottal ütheti a világ nyomát: amíg nálunk csak a brókerbotrányba belebukó klubtulajdonosokat viszik el előzetesbe és zárják ki az NB I harmadát, addig Svájcban épp a FIFA legnagyobb hatalmú vezetőit tartóztatják le olyan vádakkal, amelyek már-már maffiaszerűen működő szervezetet idéznek, ha igazak.

Talán annak a legjobb, aki észre sem veszi ezt az egészet. Legalábbis az egyszerű sportimádó embernek erősen szét kell választania az eszét és a szívét, ha élvezni akarja a focit, és nem akarja teljesen vaknak mutatni magát. Ez még az itthoni, törvényes, ám csúnya körülmények közt is nehéz – hogyan lehet önfeledten élvezni a játékot, amikor látjuk a fölösleges pénzkidobást a stadionokra, a politika nyomulását, a szurkolókat elriasztó értelmetlen regisztrációt? És mit érezhet majd a szurkoló, akinek a csapata kijut a mérhetetlen korrupcióval elnyert, rabszolgamunkával készülő katari vb-re? Nyilván örülni fog – de nem lesz könnyű elfelejtenie, mekkora mocsok telepedett a kedvenc játékára.

Kérdés, hogy hol ér véget a szponzorok türelme. Nem morális döntés ez, egyszerű matematika: addig maradnak, amíg a botrányok nem okoznak nagyobb veszteséget, mint amennyi pluszt a közvetítések és az eladások hoznak. Mert a fociban irgalmatlan nagy pénzek vannak, egy vb-ért mindenki rajong, a saját csapata, nem a FIFA miatt – éppen ezért nehéz egy üzleti döntéshozónak kiszállni ebből. Reménykedhetünk persze abban, hogy a sportszeretők nyomása elég nagy lesz ahhoz, hogy a szponzorok a tisztaság felé nyomják a szervezetet. De ez inkább csak illúziónak tűnik.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.