BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Uber

Zimmer Ferik a neten

2015.08.18., kedd 05:00

Az Uber után most a szállásajánlatokat kínáló Airbnb van soron nálunk és a világban. Valójában az Uber kutyafüle az Airbnb hatásához képest. A taxizásban is sok pénz folyik, de a szállásiparhoz képest aprópénzről beszélhetünk, ennek legkisebb átrendeződése is milliárdokban mérhető.
Fölösleges azonban ezért az Airbnbt átkozni.

Az ajánlatokat közzétevő világhálózat nem vizsgálja, hogy a felületén jelentkező szállásadók a saját országukban legálisan, az ottani szabályokat betartva működnek-e. Nincs is erre módja, ez a szállást kínálók felelőssége. Így van az Ubernél is. Aki a szabályokat be nem tartva taxizik, az lebukás esetén akkor is állami szankciókra számíthat, ha egyszerű utcai hiéna, meg akkor is, ha uberes. Az Uber vagy az Airbnb nem ad felmentést a nemzeti előírások betartása alól.

A szürkegazdaság kínálatának piacra lépését valóban nagyságrendekkel megkönnyíti az Uber, az Airbnb és minden hasonló sharing economy internetes lehetőség, de ettől még ez nem maga a jogsértés. Aki ebbe belép, eldöntheti, hogy jogszerűen folytatja a tevékenységét, vagy engedélyek és adózás nélkül tevékenykedik. Tudhatja azt is, hogy utóbbi esetben a nagy piacért cserébe a lebukás veszélye is nagy. Az Uber és különösen az Airbnb nemcsak a szolgáltatás potenciális igénybevevőjének mutatja meg ugyanis a felajánlkozót, hanem azonnal az adóhatóságnak is, amely tálcán kapja a bizonyítékot a tevékenységre, csak azt kell ellenőriznie, hogy legálisan teszi-e ezt a szolgáltató.

Elképzelhető, hogy az internet feketén működő Zimmer Ferijei közül sokan bezárják az éppen csak kinyitott szobácskájukat, ha látják, hogy a NAV rászáll az Airbnb-üzletre, mert a jelenlegi szabályok és költségek mellett nem éri meg nekik legalizálni az üzletet. Lehet azonban, hogy az ilyen lehetőségeket kereső turista drágábban már nem jön ide, inkább olcsóbb szállást keres máshol. Akkor pedig a többi pénzét sem itt költi el. Ha az üzlet világméretű, akkor a verseny is az. A piac hagyományos megvédése helyett annak új típusú szabályozására lenne szükség. Különben elmegy mellettünk a világ – és a turista is.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.