BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
migráció

Migráció: Mennyire tudunk profitálni ebből?

2015.09.28., hétfő 05:00

Most nem a menekülthullámról lesz szó. Bár a migráció szó hallatán manapság legtöbbünknek a menekültek szűnni nem akaró képe ugrik be, számunkra van egy hagyományos értelmezési keret is. A rendszerváltás idején, de talán még tíz éve sem voltunk hozzászokva ahhoz, hogy a munkavállalás céljából honfitársaink százezrei választanak egy külföldi országot. Csodálkoztunk a színes bőrű és számunkra akkor még idegen kultúrákból származó embereken, akik éttermekben, pályaudvarokon és taxikban szolgáltak ki minket, amikor külföldre mentünk. Vélhetően kevesen gondolták akkoriban, hogy ez a kérdés nálunk is felvetődik. Azt azonban valószínűleg a csekély számú jövőlátóból is csak maroknyian tudták volna megjósolni, hogy a téma nem a Magyarországon dolgozók százezreit fogja jelenteni, hanem éppen fordítva: a magyar állampolgárok tömeges elvándorlását.

Én úgy gondolom, hogy a migráció ebben a kontextusban pozitív dolog. Bár sokáig nem került napvilágra hiteles becslés arról, hogy pontosan mennyien is dolgoznak ma tartósan külföldön, de a tavaly megjelent publikációk alsó határa is 350-400 ezerre teszi a számukat. A lényeg az, hogy gazdasági szempontból pozitív szaldóról van szó, hiszen a visszaáramoltatott pénzek, jövedelmek bizonyítottan több száz milliárd forintos többletet generálnak. Ennyivel többet utalnak vagy hoznak haza az évekig külföldön tartózkodó honfitársaink, azaz ennyivel több pörög vissza a hazai gazdaságba. Legalább ennyire fontos szempontnak tartom, hogy más munkakultúrákat ismernek meg, amelyeket – hazatértük után – remélhetőleg képesek is átültetni a magyar gyakorlatba. Éppen ezért a migrációnak ezt a – tágabban értelmezett – magyar mentalitásra gyakorolt hatását megkülönböztetett figyelemben kell részesítenünk. Az időközönként lefolytatott nemzetközi értékvizsgálatok amúgy is minden alkalommal feladják a leckét nekünk, hiszen nem tartozunk a legnyitottabb és a változásokat elfogadó nemzetek közé.

A kérdésnek azonban van néhány árnyoldala is. A balatoni vendéglátás – ahogy sok más területen is – azzal a problémával küszködik, hogy a kiszolgálószemélyzet a hetvenes évek csálingerkultúráját hozza, a nagy hasú pincérek gebines-retro stílusát idézi fel bennünk. Ennek hátterében egy egyszerű magyarázat van. Aki tudott németül vagy angolul, az már korábban munkát vállalt a szomszédos Ausztriában vagy akár távolabbi vidéken. De kinek nincs olyan ismerőse a Dunántúlon, akinek nem tart hónapokig találni egy megbízható építőipari munkást? Bizonyos szakmacsoportokban területileg kiüresedést tapasztalunk, és ennek hosszú távú következménye lesz. A szocialista gazdasági rendszerrel kapcsolatos kritikák fősodra az volt, hogy az emberek nem voltak megelégedve a szolgáltatásokkal. Komoly rizikófaktor lehet ez a magyar gazdaság számára most is, amennyiben a jól kiképzett szakik máshol kamatoztatják a tudásukat, és persze máshol fizetik az adót. A külföldön dolgozó magyar munkavállalók százezrei – ellentétben a London, Hamburg, New York utcáin látható bevándorlókkal – a középosztály valamely szegmenséből kerülnek ki. Bár tudjuk, hogy az ipar és a mezőgazdaság továbbra is prioritást élvez, azért a világ fejlettebb részeiben a szolgáltatásalapú társadalom dívik. Ebbe beletartozik a vendéglátás és a személyi szolgáltatások piaca is.

Amikor úgy negyedszázaddal korábban megnyíltak a határok, számunkra legalábbis furcsának tűnt, hogy bizonyos szakmákat bevándorlók látnak el. Így amikor a rendszerváltás idején Bécsben dolgoztam, nekem is feltűnt az, hogy az osztrák főváros újságosstandjait egy bizonyos népcsoport uralta. Bár a londoni vagy a New York-i taxisok között számtalan nációt megtalálunk, mégis mindnyájunknak kitűnik az indiaiak és a pakisztániak jelentős aránya. Ma Magyarországon számos munkahelyet lecsúszott rétegek képviselői, néha a prekariátusban élők töltenek be. A kívánatos tán az lehetne hosszú távon, hogy ők feljebb kerülnek a társadalmi ranglétrán, és bár nem a helyükre, de az ő pozíciójukba kerülhetnének külföldi munkavállalók.

Mielőtt még bárki a munkára ácsingózó diákok tömegével érvelne, szeretném ezt azzal cáfolni, hogy ennek nyoma sincs Magyarországon. Egy évtizeddel ezelőtt az Európai Unióra vetítve úgy 35-40 millió bevándorlóval számoltak 2050-re. A jóslatok akkor arról szóltak, hogy főleg Ázsia felől fognak érkezni, és kevésbé Afrikából. Ez a tömeg az akkori számítások szerint csak arra elegendő, hogy fenntartsa a kontinens gazdasági működőképességét. Részben megvalósulni látszanak ezek az előrejelzések. Számunkra azonban a lényeges kérdés az, hogy mi magunk ebből mennyire tudunk profitálni.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.