BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Beva

Lélegeztetőgépen a bankszektor

2016.01.19., kedd 05:00

Egy évvel ezelőtt a kormány elérkezettnek látta az időt arra, hogy felfüggessze öt éve folytatott „szabadságharcát” a legfontosabb hadszíntéren, a bankok frontján. Belátta, hogy az uniós források apadásával égető szükség van a pénzintézetek hiteleire a gazdasági növekedés fenntartásához. Azt is látta, hogy aligha vergődik ki a bóvli hitelminősítői besorolásból, ha nem hagy fel a bankokat kiszipolyozó és a piaci versenyt torzító, mindezzel a befektetői bizalmat is aláásó politikájával. A kormány békülékenységét segítette, hogy teljesült régi célkitűzése: a bankrendszer felerészben „nemzeti” tulajdonba került.

A békekötés az EBRD-vel aláírt memorandumban öltött testet, amelyben a magyar kormány vállalta, hogy fokozatosan csökkenti a bankadót, és a jövőben nem alkot olyan jogszabályt, amely közvetlenül rontaná a bankszektor profitabilitását. Azt is megígérte, hogy nem szerez további többségi tulajdont jelentős bankokban, a meglévőket pedig felszámolja. A bankszektor hitelezőképességének javítását célzó intézkedéseivel a kormány a pénzvilágon túl a szélesebb befektetői körnek is pozitív üzenetet küldött. A Quaestor-bukás „sokkja” alatt azonban újfent a bankok kontójára ígért nagyvonalú kárrendezést a saját felelőssége politikai konzekvenciájától menekülő kormány.

A Beva-biztosítás hatmilliós határát meghaladó befektetések kártalanítására létrehozott alapot a pénzintézetek pótbefizetéseiből kívánták feltölteni, ami – ha átmenetileg is – súlyos terhet rótt volna a bankokra. Miután a Quaestor-törvényt az Alkotmánybíróság elmeszelte, a decemberben újraírt változatban már limitálták az évente előírt pótbefizetést, és lehetővé tették leírását a következő évi adókból.

A Quaestor-csőd politikai kezelése miatt újból felerősödő befektetői bizalmatlanságot az az MNB-javaslat is növelte, amely szerint a különadó csökkentését kössék a bankok hitelezési aktivitásához. A kormány végül tartotta magát eredeti ígéretéhez, hogy „feltétel nélkül” mérsékli a bankadót. Az adó bankok közötti eloszlását azonban módosította: az adó alapja az ígért 2014-es helyett továbbra is a 2009-es mérlegfőösszeg lesz. Emiatt a válság óta növekedést produkáló néhány bank (főleg az OTP és az Uni­Credit) relatíve jobban jár, mint a kényszerűen zsugorodók (különösen a CIB, a K&H, az MKB és a Raiffeisen).

Mindezzel együtt is idén csökken a kormányzati nyomás a bankokon. Bár tranzakciós illeték címén továbbra is jó 200 milliárd forintot vonnak el tőlük, a különadó a tavalyi 144 milliárdról 60-65 milliárd forintra csökken. A Quaestor-törvényben előírt pótbefizetések viszont csak a jövő évtől válnak esedékessé, így idén valóban mérséklődik az elvonás. Ráadásul nemcsak a korbácsütéseit enyhítette a kormány, hanem a mézesmadzagot is előhúzta: a hiteleiket bővítő bankokat a különadó további mérséklésével jutalmazza 2017-től.

A szabályozási környezet több más eleme is kedvezően hathat a banki üzletre. A lassan kifutó növekedési hitelprogram helyébe lépő növekedéstámogató program az MNB terve szerint 250–400 milliárd forintos (5–10 százalékos) lökést adhat a kkv-hitelezésnek. A lakásépítés és -vásárlás növekvő támogatása (áfacsökkentés, családi otthonteremtési kedvezmény) viszont meglódíthatja a mélypontra jutott lakáshitelezést, az szja-csökkentéssel kint hagyott jövedelmek pedig a fogyasztási hitelezést élénkíthetik; igaz, a szigorúbb jegybanki előírások némiképp korlátozzák a lakossági hitelek felfutását.

Ám idén is maradnak a gondok. Bár az ezermilliárdos költséggel járó deviza- és forinthiteles elszámolásokon már túlestek a bankok, a behajthatatlan követelések sokuknál továbbra is súlyos terhet jelentenek. A banktulajdonosoknak új kihívás az uniós szabályok nyomán megemelkedő tőkekövetelmény, valamint a likviditási előírások szigorodása. A banki forrásokat továbbra is elszívják a betéti kamatoknál nagyobb hozamot ígérő (és ehóval sem terhelt) állampapírok, miközben a jegybank az úgynevezett önfinanszírozási program jegyében a bankokat is államkötvény-vásárlásra ösztökéli. A piaci környezet sem kedvez a bankoknak. A tartósan alacsony kamatszint a szűk kamatmarzs révén a legfőbb banki jövedelemforrás alól húzza ki a talajt. A rossz követelések leépítését pedig továbbra is nehezíti a még mindig kevéssé likvid ingatlanpiac.

Sok tehát a bizonytalanság. Ám azzal, hogy a kormány „lélegeztetőgépre” tette az eleddig kiszipolyozott bankokat, megkockáztatható az állítás: idén jobb lesz a helyzetük, mint tavaly volt (amikor még „világbajnok” volt a magyar bankadó). Bár az is valószínű, hogy az idei helyzetük annál is jobb, mint jövőre lesz, amikor belép a szintén a kormány kreativitását tükröző „Quaestor-adó”. Lehet, hogy ez az év lesz számukra az évtized csúcspontja?

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.