BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Berislav Gaso

A kutatás-kitermelésre összpontosít a Mol

A Mol-csoport 2030-ig érvényes stratégiája egyértelművé tette, hogy az upstream a csoport üzleti tevékenységének egyik alappillére marad, mely még alacsony olajárak mellett is képes jelentős készpénzt termelni és hozzájárulni a cégcsoport sikeréhez – mondta a Világgazdaságnak Berislav Gaso, a Mol-csoport kutatás-termelési divíziójának ügyvezető igazgatója.
2016.11.17., csütörtök 06:00

Mi visz rá a mai alacsony olajáras környezetben egy energetikai céget arra, hogy új lelőhelyek után kutasson, és a talált készleteket a felszínre hozza?

– Kétségtelen, hogy alapjaiban megváltozott a kutatási-termelési üzletág (angolul: upstream) helyzete a világban. Amikor a világpiaci olajárak hordónként 100-120 dollár között álltak, az upstream nagyon népszerű volt a tőzsdei befektetők körében. Magas olajárak mellett ugyanis, mondhatni, könnyű profitot termelni, és a kutatással-termeléssel is foglalkozó energetikai cégek érthetően növelik a beruházásaikat. Ettől az „aranykortól” mindenki ellustult egy kicsit, az energetikai cégek érzéketlenek lettek a költségek emelkedése iránt. Most mindenki meg van lepve, hogyan lehet működtetni az upstreamet ilyen alacsony olajárak mellett, melyek az idén februárban 27 dolláron elérték a mélypontjukat. Ám ne feledjük, az iparág évtizedeken át sikeresen működött 30–50 dollár közötti olajárakkal.

Hogyan tud reagálni a Mol erre a helyzetre?

– A Mol-csoport nem először él át a mostanihoz hasonló volatilitást. Szeretnénk visszatérni arra a költségszintre, amelyen évtizedeken át volt az iparág. Ennek érdekében indítottuk el a New Upstream programot, amelyben nagyon ambiciózus célokat tűztünk ki magunk elé. Javítjuk a régóta meglévő mezők kitermelését, mindenekelőtt Magyarországon és Horvátországban.

Nemcsak szeretnénk megállítani a termelés évek óta tartó csökkenését, de annak növelésén is dolgozunk. Az elmúlt évben például sikerült 20 százalékkal növelnünk a kőolajtermelést. Emellett a hatékonyság növelése is cél, igaz, ez mindig is fontos szempont, kerüljön az olaj akár 30, akár 120 dollárba. Erőfeszítéseinknek köszönhetően az olaj hordónkénti kitermelési költsége 7,3 dollárról a harmadik negyedévben lement 6 dollárra, ami nagyon versenyképessé teszi. Lényeges még a beruházások, befektetések megfelelő kezelése. Nem akarunk többet költeni annál, mint amennyit megtermelünk. Nagy dolognak tartom, hogy a Mol kutatás-termelés szegmense még az idei, 42 dolláros átlagköltség mellett is önfinanszírozó. 2016 első kilenc hónapjában az upstream több mint félmilliárd dollár EBITDA-t ért el, miközben mintegy 140 millió dollár szabad cash flow-t termeltünk. Ezt nem sokan tudják elmondani magukról.

Mely országokra és területekre koncentrálnak?

–Tizenhárom országban vagyunk jelen, nyolc országban termelünk. A mostani napi 110 ezer hordós kitermelésünk több mint 70 százaléka magyarországi és horvátországi, 30 százaléka pedig a nemzetközi portfóliónkból érkezik. A kitermelés kiegyensúlyozott, mivel nagyjából fele-fele az olaj és a földgáz. Pakisztánban nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy elérjük a napi 100 ezer hordós termelést. Oroszországban az egyik legversenyképesebb mezőn vagyunk jelen, s az öt leghatékonyabb operátor között tartanak számon bennünket. Ománban is folyik a kutatás, nagyon jók az ottani kapcsolataink, nemcsak a kereszttulajdonlás révén, hanem a műszaki együttműködésünk is kiváló. Az Egyesült Királyságban a magas költségszint miatt a helyzetünk nehezebb, de nem megoldhatatlan.

Partnereinkkel szorosan együttműködve már jelentősen sikerült csökkentenünk a költségeinket. Norvégiában pedig egy szakmailag nagyon kompetens húszfős geológuscsapattal ígéretes kutatási projekteken dolgozunk. Horvátországban – Magyarországhoz hasonlóan – nagyon erős műszaki kompetenciával rendelkezünk.

Mi különbözteti meg a Molt a versenytársaitól? Miben erősebb vagy más, mint egy átlagos olajtermelő vállalat?

– Több évtizedes tapasztalatra tettünk szert Magyarországon és Horvátországban, és nagyon sikeresek vagyunk a konvencionális, szárazföldi kitermelésben. A magyarországi kitermelés az 1970-es, 80-as években járt csúcsra, akkor sikerült a nagyobb mezőket feltárni. Ezek többségében vezető innovatív technológiákat alkalmazunk, hogy maximalizáljuk a kitermelést. A siker záloga az is, hogy a Mol nagyon magas szintű szakértői tudással rendelkezik a kutatás területén, ezért külföldön, extrém körülmények között is sikeresek tudtunk lenni. Pakisztánban a Mol mérnökeinek vezetésével több mint 400 millió hordó szénhidrogént sikerült feltárni, a jelenlegi magyarországi tartalékok több mint háromszorosát. A pakisztáni TAL blokk termelését operátorként a Mol irányítja, a mező napi termelése vetekszik Magyarország és Horvátország együttes termelésével.

Hasonló a helyzet Kazahsztánban, ahol 300 millió hordót rejtő gázmezőt fedeztünk fel. Mindezt úgy, hogy a Mol portfóliójának egységnyi költsége versenytársaink között az egyik legalacsonyabb. Az is sokat számít, hogy azokban az országokban, ahol jelen vagyunk, kitűnő kapcsolatot ápolunk a döntéshozókkal és a partnercégek főrészvényeseivel.

Mit hozhat a jövő?

– Számunkra a leglényegesebb, hogy a Mol-csoport 2030-ig érvényes stratégiájában egyértelművé tette, hogy az upstream üzleti tevékenységének egyik alappillére marad, mely erős készpénztermelő képességével képes hozzájárulni a cégcsoport sikeréhez. Hiszünk az integrált modell hosszú távú sikerességében, mert már többször bizonyította ellenálló képességét a külső környezettel szemben. Míg magas olajáraknál a kutatás-kitermelés szállította a Mol-csoport eredményének a kétharmadát, ma fordított a helyzet. Az alacsony olajárak ellenére a következő ötéves időszakban több mint kétmilliárd dollárt tervezünk befektetni meglévő mezőinken kutatásra és fejlesztésre. Befektetéseink nagy részét Magyarországon és Horvátországban hajtjuk végre, de jelentős invesztíciókat tervezünk a régión kívül is. Ezzel együtt tisztában vagyunk azzal, hogy a következő tizenöt évben pusztán a jelenlegi portfóliónkra hagyatkozva a kitermelés csökkenni fog. Mi pedig, még ha az olajárak a jelenlegi alacsony szinten maradnak is, szeretnénk legalább 110 ezer hordós szinten tartani a kitermelést, fenntartva továbbra is, hogy kevesebbet tervezünk költeni, mint amennyi pénzt termelünk. Ha viszont emelkednének az olajárak, akkor akár ennél több hordót is kitermelnénk. Ennek érdekében vizsgáljuk a további készletpótlás lehetőségét, viszont megint hangsúlyoznám fő irányelvünket, hogy bármilyen nem organikus befektetés a jelenlegi alacsony olajárak mellett is meg kell hogy térüljön pénzügyileg.

Hol keresik ezeket lehetőségeket?

– Elsősorban azokra a területekre koncentrálunk, ahol már ma is jelen vagyunk, és rendelkezünk a megfelelő helyismerettel, tudással, tapasztalattal és kapcsolatokkal. Nekünk nem sarkköri kutatásokról vagy Brazília mélytengeri vizeiről kell álmodoznunk, hanem azt a tudást kell hasznosítanunk, amely a Mol upstreamet a mai alacsony olajárak mellett is sikeres, nyereséges üzletté teszi. 

(Szakál Tamással, a Mol Magyarország kutatási és termelési igazgatójával készült interjúnkat holnapi számunkban közöljük.)

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.