BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Monetáris politika

A jegybank új makromodellje

2016.12.22., csütörtök 05:00

A 2007–2008-ban kezdődő pénzügyi és gazdasági válság egyik legfontosabb tanulsága a közgazdaságtudomány számára az, hogy a gazdasági ciklusokat nem lehet megmagyarázni a pénzügyi közvetítés sajátosságainak megértése nélkül. Különösen fontos a bankrendszer, a háztartások és a vállalatok időben változó tőkeáttétel- és adósságkorlátainak a gazdasági ingadozásokra gyakorolt hatása. A fenti kihívásokra természetesen az MNB modellezőinek is reagálniuk kellett. Több modell fejlesztése is elindult, például elkezdődött a korai válságot előre jelző és más makroprudenciális modellek építése, de az MNB makroökonómiai előrejelző és szimulációs modellje is megújult (lásd MNB Füzetek 2016/4).

Az új modell fejlesztésekor az egyik fő szempont egy realisztikus háztartási blokk kialakítása volt. Egyrészt szükség volt arra, hogy a háztartások el­adósodottságának a fogyasztásra gyakorolt hatását explicit módon figyelembe vegyék. Másrészt a háztartások heterogenitását is meg akarták jeleníteni a modellben, szemben a domináns modellezési gyakorlattal, amely szerint a teljes háztartási szektort egy reprezentatív háztartás segítségével jelenítik meg.

A korábbi előrejelző modellekből hiányzó óvatossági motívum kulcsszerepet játszik az új modell háztartási blokkjában. A háztartások fogyasztási döntéseit jelentős mértékben meghatározza, hogy egy a bizonytalanság szintjétől és kockázatkerülésük mértékétől függő óvatossági pénzügyi tartalékot képezzenek. Ha vagyonuk nem ér el egy bizonyos célszintet, akkor növelik a megtakarításaikat, hogy ehhez közelebb kerüljenek, ha vagyonuk nagyobb a célszintnél, akkor csökkentik a megtakarításaikat.
Az új modell kiküszöböli az eddigi előrejelző modellnek azt a hiányosságát, hogy a modell dinamikájára csak a flow (jövedelem jellegű) változók hatottak. Az új modellben realisztikusabb módon stock (állomány jellegű) változók is – mint például a háztartások vagyona – befolyásolják a modell változóinak alkalmazkodását, dinamikáját. A modell kétféle háztartási csoportot különböztet meg: eladósodott (negatív nettó vagyonnal) és finanszírozó (pozitív nettó vagyonnal) rendelkező háztartásokat.

A monetáris politikai sokk hatására az eladósodott és a vagyonos háztartások fogyasztása eltérően reagál, fogyasztási döntésüket a kamatcsökkentés helyettesítési és vagyonhatása határozza meg. A helyettesítési hatás mindkét típusú háztartás esetében hasonló hatásokat indukál, az alacsonyabb kamatok miatt jobban megéri kevesebbet megtakarítani, illetve többet fogyasztani a háztartásoknak. Ugyanakkor a vagyonhatás eltérő a két fogyasztó esetében. Míg a vagyonosabb fogyasztóknak – mivel ők nettó megtakarítók – az alacsonyabb kamatok kedvezőtlenül befolyásolják a tőkejövedelmét, így ez a fogyasztásukat is visszafogja. Ezzel szemben az eladósodott fogyasztók jövedelmi helyzetére – mivel nettó hitelfelvevők – az alacsonyabb kamatok kedvező hatással vannak, hiszen hiteleik után kevesebb kamatot kell fizetniük, így ez kedvezően hat a fogyasztásukra.

A korábbi előrejelző modellben a háztartások vagyona, illetve adóssága nem jelent meg explicit módon, ezért csak korlátozottan lehetett figyelembe venni olyan a fogyasztást befolyásoló tényezőket, mint a devizaadósságok értékének a válság utáni növekedése a forint leértékelődésének hatására. Mivel az új modellben ezek a változók már kulcsszerepet játszanak, ezért az képes figyelembe venni a forintosításnak a monetáris transzmisszióra gyakorolt hatását. A forintosítás előtt a monetáris kondíciók lazulása az árfolyamcsatornán keresztül növelte a háztartások adósságát, csökkentve azok fogyasztását. A jelenlegi helyzetben azonban a lazítás már nem gyakorol negatív hatást a háztartások adósságára és fogyasztására.

A vállalatok finanszírozási súrlódásainak megragadásához a pénzügyi akcelerátor megközelítést – amely a pénzügyi információs aszimmetriák makroökonómiai hatásait vizsgálja – integrálták a modellbe. Az információs aszimmetria következménye, hogy a hitelfelvevő által fizetendő kockázati felár nagysága függ a tőkeáttételtől, azaz a hitel és a vállalat saját tőkéje közti aránytól: minél nagyobb a tőkeáttétel, annál nagyobb felárat kénytelen a hitelfelvevő fizetni.

A pénzügyi akcelerátor mechanizmus felerősíti a monetáris transzmisszió hatását. Monetáris lazítás esetén az alacsonyabb kamatlábak miatt kisebb finanszírozási felárat kell a vállalatoknak fizetniük, ezért érdemesebb többet beruházniuk, és ez a többletberuházás megnöveli a monetáris lazítás gazdaságélénkítő hatását.

A modell paramétereinek kalibrálásakor figyelembe vettek olyan, az empirikus irodalomban dokumentált jelenségeket, mint a Phillips-görbe ellaposodása, az árfolyam begyűrűzésének lassulása. Az MNB inflációs jelentésében publikált előrejelzés – az eddigi gyakorlattal összhangban – továbbra is a szakértői és a modell-előrejelzés kombinálásaként adódik. Ugyanakkor az új modell fejlesztésénél cél volt minél több szakértői tapasztalat beépítése, hogy ezáltal egyszerűsödjön a két megközelítés összehangolásának folyamata.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.