BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
beruházások

Az indiai gazdaság újraélesztése

Amint a beruházások mértéke emelkedik, India képes lesz ismét a gyors ütemű növekedés elérésére, illetve annak a következő évekre történő fenntartására.
2017.09.26., kedd 18:01

Nem is olyan régen Indiát még a politikai stabilitás és a gazdasági növekedés példájaként emlegették a feltörekvő gazdaságok körében. Amikor Indiának sikerült tartós GDP-bővülést elérnie, a világ legerősebb és legkiegyensúlyozottabb országa volt a növekedést tekintve. Ez ma már nem igaz. Az idei év második negyedében India növekedési rátája 5,7 százalékra csökkent. Az indiai gazdaság jelentős méretéből és széles körű globális kapcsolataiból adódóan a növekedés lassulása aggodalmakat okoz nemcsak Indiában, hanem szerte a világban. Ám nincs túl késő ahhoz, hogy India megfordítsa ezt a trendet. Ebben kulcsszerepet fog játszani az a megfelelően kialakított politika, amely mind a rövid, mind a hosszú távú kihívásokat kezeli.

Rövid távon a politikai döntéshozóknak az indiai termékek iránti kereslet csökkenését kell megállítaniuk, mind a hazai fogyasztók körében, mind az exportpiacokon. Az ipari termelés csekély, 1,2 százalékos mértékben nőtt júliusban, szemben az egy évvel korábbi 4,5 százalékos értékkel. A tartós fogyasztási cikkek termelése 1,3 százalékkal esett vissza. Egy évvel korábban még 0,2 százalékkal növekedett ez a mutató.

Forrás: AFP

Mindeközben az éves export növekedésének üteme az elmúlt években 3 százalékra esett vissza, míg 2003 és 2008 között 17,8 százalékos volt a növekedési ráta. Ez részben a rúpia erősödésének következménye, ami növelte az indiai termékek árát a külpiacokon. A hazai kereslet rövid távon történő növeléséhez Indiának keynesi intervencionista politikára van szüksége. A rúpia erősödésének csökkentése érdekében, amivel erősíthető a külső kereslet, az indiai jegybanknak nagyobb politikai mozgásteret és autonómiát kell biztosítani.

Az indiai jegybank tovább csökkenthetné a kamatot, amivel monetáris politikája még inkább összhangba kerülne a világ többi nagy gazdaságának monetáris politikájával. Bár globális szemszögből a mostani, igen alacsony kamatok irányába mutató tendencia nem tekinthető ideálisnak, a tény az, hogy amíg India kimarad ebből a trendből, bátorítani fogja az úgynevezett carry trade jelenséget, amely mesterségesen felfelé hajtja a rúpia értékét.

A nagyobb kihívás pedig az lesz India számára, hogy hosszú távon biztosítsa a gyors ütemű növekedést. Ebből a szempontból érdemes megfontolni egy másik nagy feltörekvő gazdaság, Kína erőfeszítéseit. Iparpolitikájának részeként a kínai kormányzat specifikus gazdasági szektorokat jelölt ki, amelyeket erősíteni kíván. India elfogadhatna egy hasonló megközelítést, az egészségügy és az oktatás ebből a szempontból két különösen ígéretes területnek számít.

Sikerei ellenére az indiai gyógyászati turizmusban még mindig számos kiaknázatlan potenciál van, nem utolsósorban azért, mert az egészségügyi költségek világszerte emelkednek. A turizmus e szegmenséből származó jövedelem segítheti az országot abban, hogy megerősítse saját egészségügyi rendszerét.

Hasonló a helyzet az oktatás terén, India itt is központtá válhat. A kormányzatnak ehhez megfelelőbb szabályozási környezetet kell teremtenie, illetve a magánszektor számára is ösztönző körülményeket kell biztosítania. Egy oktatási boom hatalmas hasznot hozna az egész indiai gazdaságnak. India hosszú távú növekedésének biztosításában az utolsó puzzle-darabot a minél szélesebb körű beruházások jelentik. A kelet-ázsi­­ai országok tapasztalatai azt mutatják, hogy a tőkeberuházások a tartós gazdasági növekedés leghatékonyabb előmozdító eszközei közé tartoznak. India GDP-hez viszonyított beruházási rátája azonban csökken. Az elmúlt nyolc év több mint 35 százalékos értékéről a mutató mostanra 30 százalék alá esett vissza. Ezt a bankok kockázatkerülésével, illetve a csökkenő üzleti bizalommal lehet magyarázni.

Ha India olyan intézkedéseket valósít meg, amelyek erősítik a rövid távú növekedést, miközben lefektetik a hosszú távú gazdasági teljesítmény alapjait, akkor a bizalomnak erősödnie kell majd. Amint a beruházások mértéke emelkedik, India képes lesz ismét a gyors ütemű növekedés elérésére, illetve annak a következő évekre történő fenntartására. Ebből nemcsak India, hanem az egész világgazdaság profitálna.

Copyright: Project Syndicate, 2017

www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.