BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Valenta László

Összefogná a műszaki értelmiséget a GTTSZ

A műszaki tudományos szervezetek egységes fórumának létrehozását tervezi a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége – nyilatkozta a Világgazdaságnak Valenta László, a szervezet elnöke.
2017.10.19., csütörtök 17:37

Mikor és milyen céllal jött létre a GTTSZ?

A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége (GTTSZ) azért jött létre 25 évvel ezelőtt, mert a MTESZ, amely annak idején a teljes műszaki és természettudományos értelmiséget kormányzati szinten összefogta, gyakorlatilag csődbe ment. Azok a szakemberek, akik továbbra is szükségét érezték e témában az összetartásnak, önálló szervezetet hoztak létre. A GTTSZ létrehozásának az volt a célja, hogy a közgazdasági érdeklődésű műszaki értelmiségnek legyen egy saját fóruma, legyen lehetősége együtt gondolkodásra, előadásokat tartani és hallgatni, rendezvényeken prezentálni, ahol lehetőség nyílik az állásfoglalások megfogalmazására azokról a kérdésekről, amelyek éppen napirenden vannak.

Valenta László nyugalmazott rendőrtábornok
Fotó: Kallus György

Hogyan működik a GTTSZ?

Kiemelten közhasznú tevékenységet végző szervezet a GTTSZ. A szövetség abból a pénzből működik, amelyet a jogi személyiségű tagok, illetve a támogató magánszemélyek befizetnek. Az eltelt 25 év alatt a szövetség új tagokkal alig bővült, továbbá az idő előrehaladtával a tagság átlagéletkora jelentősen megemelkedett. Erre a helyzetre reagálva a közelmúltban változtatott a szövetség a működésén, és ma már igyekszik eljutni a fiatalokhoz. A cél nem más, mint hogy az idősek bölcsességét egyesítsük azzal az új életszemlélettel, dinamizmussal és látásmóddal, amellyel a mai fiatal korosztály rendelkezik. Az utóbbi néhány évben számos egyetemen, főiskolán tartottunk rendezvényeket, hogy a jövő nemzedékét adó fiatal szakemberek lássák, hogy ha a különböző korosztályú és más gazdasági környezetben szocializálódott szakemberek összefognak, a kollektív intelligenciájukkal, kompetenciájukkal alkalmasak arra, hogy a társadalmi mozgásokból közösen kivegyék a részüket. A felsőoktatási intézményekben tartott előadásainkat társadalmi munkában végezzük, ehhez jelentős segítséget kapunk jogi tagjainktól, akik a tagdíjon felül is támogatnak bennünket. Kiemelném a segítséget nyújtók közül a Magyar Nemzeti Bankot, amely a PADA alapítványon keresztül nyújt segítséget, illetve a másik nagy támogatónkat, a Diákhitel Központot.

Milyen témakörökről szólnak ezek az előadások?

A tematikából két részt emelnék ki: az egyik a fiatalok és a mindennapi pénzügyek problematikája, a másik pedig a monetáris politika, a jó állam kialakításáról, szerepéről szól. Fontos megemlíteni, hogy minden rendezvényünkön az érintett területi Kereskedelmi és Iparkamara is jelen van, vendég­előadót biztosít és tájékoztatást nyújt a helyben működő iparvállalatok, gazdálkodó szervezetek működéséről. Utóbbi azt a célt szolgálja, hogy a hallgatók képet kapjanak a környéken elérhető munkaerőpiaci lehetőségekről, és kedvet kapjanak ahhoz, hogy a térségben vállaljanak munkát. A munkaerőpiac kapcsán fontos megemlíteni, hogy a GTTSZ atomerőmű-párti, így a paksi beruházás által leginkább érintett megyékben – Bács-Kiskunban, Tolnában, Baranyában – is előadásokat tartunk az atomenergia szerepéről, ezek az előadások kezdetben a műszaki kérdésekkel foglalkoztak, most már elsősorban a biztonsággal összefüggő témák vannak terítéken.

Hogyan épül fel a GTTSZ?

Több tagozatunk is működik, amelyek lehetnek regionális és szakmai alapúak. Létezik gazdasági és ifjúsági tagozat is, de nagyon fontosnak tartom a hon- és rendvédelmi tagozatunk munkáját is. Felvettük emellett a kapcsolatot a Doktoranduszok Országos Szövetségével is. Az együttműködés lehetővé teszi, hogy olyan kutatásokat támogassunk, amelyek piacképesek ugyan, de a tudományos fokozat (PhD) megszerzéséhez szükséges idő nem volt elegendő.

Melyek a szervezet hosszabb távú céljai?

A szövetség hosszú távú célja az, hogy még idén ősszel összefogjuk a műszaki tudományos szervezeteket, és egy egységes fórumot hozzunk létre. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától megkaptuk az elvi támogatást, és a kezdeményezés mellé állt Soltész Miklós államtitkár úr és Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára is. A GTTSZ kapcsán látni kell, hogy egy kis költségvetéssel – évi nyolcmillió forintból – működő civil szervezetről van szó, amelynek még fizetett alkalmazottja sincs. A tevékenységünk kapcsán pedig – hasonlóan más civil szervezetekhez – egyetlen cél lebeg a szemünk előtt, hogy a magunk eszközeivel, a szövetségben lévő felhalmozott tudással Magyarország érdekeit és fejlődését szolgáljuk.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.