BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
légi közlekedés

A digitalizáció szárnyakat is ad

A repterek tavaly 4 milliárd utast szolgáltak ki, s ez a szám a becslések szerint két évtizeden belül a duplájára nőhet – írja elemzésében Ablonczy Balázs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.
2018.05.30., szerda 18:53

A légi közlekedés a világgazdaság meghatározó tényezője. Az Airports Council International adatai szerint globálisan közel 18 ezer kereskedelmi repülőtér üzemel. A repterek tavaly 4 milliárd utast szolgáltak ki, s ez a szám a becslések szerint két évtizeden belül a duplájára nőhet, azaz az üzemeltetőknek rendkívül dinamikus növekedési ütemmel kell lépést tartaniuk, ráadásul egyre magasabb elvárásoknak kell megfelelniük. Az utasok ugyanolyan „élményre” vágynak, amilyet a szolgáltató szektor megannyi szereplőjénél már megtalálnak. A repülőtér-üzemeltetők (mint gazdálkodó vállalatok) pedig hatékony működést, minél gyorsabb megtérülést, profitot várnak minden fejlesztéstől. A repterek kettős szorításban vannak tehát, amelyet a legmodernebb technológia alkalmazásával lehet feloldani. Ez is magyarázza, hogy a légikikötő-üzemeltetők csak tavaly közel 8,5 milliárd dollárt költöttek IT-fejlesztésekre.

Nézzünk néhány igazán modern példát!

Több repülőtéren is munkába álltak már a robotok, kiterjesztett realitás segít gyorsan megtalálni a keresett kaput, közel teljesen automatizálva van a poggyászfeladás, s megtartották már az első reptéri hackathont is, ami e nagyvállalatok nyitását jelenti a startupok felé.

Mesterséges intelligenciával ellátott digitális asszisztens végezheti a bejelentkezést, kezelheti az itinerünket – törlés esetén új járatot javasol, és intézi a számlázási tennivalókat is –, vagy arcazonosítással gyorsíthatja a bejutást. Blokklánc segíthet a cargo és az ellátási lánc adminisztrációjának egyszerűsítésében. Minden esetben az adat és a sebesség a kulcs. Óriási adathalmazt kínálnak maguk az utasok is: felmérések szerint a repülővel utazók 97 százaléka hord magánál legalább egy mobileszközt, s használja is, miközben várakozik. Már működik olyan megoldás, amely a wifihasználat alapján tud releváns ajánlatokat adni az utazóközönség számára. Ne lepődjünk meg, ha számos reptéren két éven belül már ilyen helyzetfelismerő alkalmazásokkal találkozunk, amelyek „visszautasíthatatlan kereskedelmi ajánlatokat” tesznek nekünk.

Fotó: AFP

Az utazóközönség véleményét mindezeken túl olyan tényezők is befolyásolják, mint a reptér megközelíthetősége, a várakozás, a tisztaság vagy a járatok pontossága. A repülőtér-üzemeltetők számára már realitás, hogy a teljes operációt egyetlen irányítópulton láthassák át. Ide futhatnak be többek közt az autómegosztó alkalmazások adatai, amelyek alapján előre kalibrálható az utazótömeghez szükséges személyzet megfelelő elosztása, itt követhető a terminálon futó marketingkampány eredményessége, itt „jelzi” a rakodótargonca, hogy lemerülőben van az akkumulátora, de ugyanitt könyvelhető le az új alkatrész beszerzése is.

Néhány hete Budapesten láttuk vendégül az SAP-rendszereket használó repülőterek képviselőit a világ minden tájáról. A konferencia célja a legjobb gyakorlatok megosztása, a lehetőségek feltérképezése volt. A rendezvényen mindezekről sok szó esett. Jó hír, hogy a tanulságok a környező országok piaci szereplői számára is nyilvánvalóak. Mivel az év eleje óta regionális pozíciót is betöltök – tizenhat kelet-közép-európai ország felhőmegoldásainak értékesítéséért vagyok felelős –, jó alappal állíthatom, hogy a régió repülőtér-üzemeltetői is igyekeznek megfelelni a kor digitális kihívásainak.

A magyarországi közlekedési, logisztikai szektor számos szereplője már megtette első lépéseit a digitalizáció útján, s innovációikra nemzetközi viszonylatban is figyelnek.

„Digitális útjukra” azt a tanácsot tudom adni, hogy olyasfajta partnerrel dolgozzanak, aki nem csupán a modernizációt képes támogatni, de olyan keretek között – például kedvező licencárazás révén – tudja őket segíteni, amely már rövid távon költségcsökkenést biztosító megoldásokat kínál. Az elégedett ügyfélhez és a növekvő nyereséghez vezető utat ugyanis nemcsak a földön és a vízen, de a levegőben is a digitalizáció rövidíti le.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.