BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
ESMA

Befektetési termékeket tiltott le Európa

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság felfüggesztette a bináris opciók lakossági ügyfelek részére történő értékesítését az Európai Unióban.
2018.07.26., csütörtök 19:28

Az ír, az angol, a francia és a német hatóság után az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) ideiglenesen (határozatlan idejű beavatkozásra nincsen lehetősége) felfüggesztette a bináris opciók lakossági ügyfelek részére történő értékesítését az Európai Unióban, és korlátozza a CFD-termékek lakossági ügyfeleknek történő értékesítését.

Az ESMA szerint ezek a termékek a lakossági ügyfeleknek kínálva súlyos befektetővédelmi aggályokat vetnek fel, hiszen

az EU-tagállamokban a lakossági ügyfelek CFD-kereskedésre szolgáló számláinak 74–89 százaléka veszteséges, átlagosan 1600 és 29 ezer euró közötti mínuszban állnak.

Ezen termékek legnagyobb kockázata abból fakad, hogy a megfelelő tudással nem rendelkező kisbefektetők nehezen látják át és értik meg a termékek működését, a termékekben meglévő tőkeáttétel pedig nemcsak az esetleges nyereséget nagyítja fel (amit sok szolgáltató kiemel a tájékoztatójában), hanem a veszteséget is.

Fotó: AFP/ Daniel Roland

Az ESMA erre való figyelemmel megtiltotta a bináris opciók lakossági ügyfelek részére történő forgalmazását, terjesztését és értékesítését. A tiltás 2018. július 2-tól három hónapon át érvényes, és további három hónappal meghosszabbítható.

A bináris opciókra az ügyfelek pénzügyi befektetésként tekintenek, holott az sokkal inkább szerencsejáték, hiszen a termékek jellemző lejárata nagyon rövid, és a kínált opció gyakran nem kapcsolódik semmilyen piacbefolyásoló hírhez. Ráadásul a költségeket figyelembe véve az ügyfélnek nagyon kicsi az esélye arra, hogy nyereséggel távozzon, ezért idővel akár más ügyféltípusokra is kiterjeszthetik a tiltást.

A CFD-k kapcsán az ESMA nem vezet be teljes körű tiltást, hanem korlátozásokat szab meg szintén három hónapos időszakra, amely augusztus 1-jén kezdődik, és szintén meghosszabbítható.

Az intézkedéssel az ESMA szabályozta a legmagasabb tőkeáttételt a CFD-terméktípusok szerint, az alaptermék kockázatától függően 30:1 és 2:1 értékek között. Ezenkívül előírta, hogy a szolgáltatónak automatikusan zárnia kell az ügyfél pozícióit, ha az ügyfél számlájának és a nyitott CFD-pozíciók nem realizált veszteségének összege a nyitott CFD-pozíciók kezdeti letétszükségletének 50 százaléka alá esik. További korlátozás, hogy a szolgáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy az ügyfelek CFD-kereskedésre szolgáló számlái nem mehetnek mínuszba, azaz az ügyfél nem veszthet többet, mint amekkora összeg a CFD-kereskedésre szolgáló számláján van.

A CFD-termékek sokkal több szolgáltatónál érhetők el, és bizonyos szempontból előnyösek is lehetnek kisbefektetőknek, ezért az ESMA nem a teljes tiltást választotta, hanem a piac szabályozását.

A kisbefektetők számára ugyanis sokszor nehezen érhetőek el például a külföldi részvények vagy a nyersanyagok, akár a magas költségek, akár a magas minimális kötésnagyság miatt, így esetükben jó alternatíva lehet a CFD-termékek beszerzése. Csakhogy a kisbefektetők sokszor nincsenek tisztában az egyes termékek tulajdonságaival, és nem tudják jól felmérni a termékhez kapcsolódó kockázatokat, miközben egyes termékeknél a tőkeáttétel bőven meghaladja az 1:100 arányt, ami nagyon magas kockázatnak számít.

Feltételek

A bináris opciók olyan termékek, amelyek kapcsán az ügyfelek akkor kaphatnak egy előre rögzített összegű kifizetést, ha az alapul szolgáló termék tekintetében egy előre meghatározott feltétel egy előre meghatározott időszakban/időpontban teljesül. A legtöbb ilyen termék akkor teljesít kifizetést az ügyfélnek, ha egy előre meghatározott időszakon belül (jellemzően nagyon rövid időn, akár 10 percen belül) az alaptermék ára egy megadott értéknél nagyobb vagy kisebb lesz (terméktől függően). A CFD (contracts for difference, különbözeten alapuló ügylet) olyan származékos termék, amellyel az alapul szolgáló termék árának változására lehet spekulálni. Az alapul szolgáló termékek sokfajták lehetnek: a devizákon, indexeken, részvényeken és nyersanyagokon alapuló CFD-k a legnépszerűbbek. A CFD-k jellemzően tőkeáttételes termékek.

 

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.