BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Donald Trump

A pénzpiacok Iránnal kapcsolatos tévedése

Az olajárak 10 százalékkal megugrottak, az amerikai és a globális részvényárfolyamok néhány százalékpontot csökkentek. Vélemény.
2020.01.16., csütörtök 16:13

Azt követően, hogy az Egyesült Államok likvidálta Kászim Szulejmánit, az Iráni Forradalmi Gárda tábornokát, és Irán ezt két, amerikai katonákat állomásoztató iraki bázis elleni támadással torolta meg, a piacok kockázatkerülő módba kapcsoltak: az olajárak 10 százalékkal megugrottak, az amerikai és a globális részvényárfolyamok néhány százalékpontot csökkentek, a biztonságos menedéknek számító kötvények hozamai pedig estek. Rövid időn belül azonban – az amerikai–iráni konfliktus folyamatos kockázata és annak piacokat érintő következményei ellenére – megnyugtatta a befektetőket, és visszafordította az ármozgásokat az a felfogás, hogy egyik fél sem érdekelt a helyzet további eszkalálódásában.

A fordulat két feltételezésre világít rá. Először is:

a piacok arra alapoznak, hogy sem Irán, sem az Egyesült Államok nem akar nyílt háborút, amely veszélyeztetné az iráni rezsimet vagy Donald Trump amerikai elnök újraválasztási esélyeit.

Másodszor:

a befektetők úgy vélik, a konfliktus gazdasági hatásai szerények lesznek. Elvégre is a kőolaj input jellegének fontossága a termelés és fogyasztás terén jelentősen csökkent a legutóbbi olajválságok – az 1973-as jom kippuri háború, az 1979-es iráni iszlám forradalom és a Kuvait elleni 1990-es iraki invázió – óta.

Mi több, az Egyesült Államok ma jelentős energiatermelő, az inflációs várakozások sokkal alacsonyabbak, mint voltak az elmúlt évtizedekben, és kicsi annak a kockázata, hogy a jegybankok kamatot emelnének egy olajársokkot követően.

Mindkét feltételezés egyértelműen hibás. Még ha a nyílt háború kockázata ma alacsonynak tűnik is, nincs okunk azt gondolni, hogy az Egyesült Államok és Irán kapcsolata visszatér a status quo előtti helyzethez. Azt gondolni, hogy a két iraki bázis elleni, halálos áldozattal nem járó rakétatámadás kielégítette Irán megtorlási vágyát, egyszerűen naiv dolog. Az iráni rakéták csak az első felvonást jelentették abban a válaszban, amely egyre jobban kiszélesedik, ahogy közeledik a novemberi amerikai elnökválasztás. A konfliktus folytatódni fog, és a regionális proxy erők összeütközései (amelybe az Izrael elleni támadás is beleértendő), közvetlen katonai – teljes mértékű háborúvá nem fajuló – összecsapások, a szaúdi, valamint más öbölbéli olajipari létesítmények elleni akciók, az Arab-öböl hajóforgalmának akadozása, nemzetközi terrorcselekmények, kibertámadások, valamint a nukleáris tevékenységek fokozódása fogja jellemezni. Ezek bármelyike a konfliktus nem szándékolt eszkalálódásához vezethet.

Sőt, az iráni rezsim túlélését jobban veszélyezteti egy belső forradalom, mint egy nyílt háború.

Mivel Irán megszállása valószínűtlen, a rezsim túlélne egy háborút (az igen pusztító légi bombázások ellenére is) – és még hasznot is húzhatna belőle azzal, hogy tömegek állnának ki a rendszer mellett, ahogy azt Szulejmáni likvidálására válaszul meg is mutatták. Egy nyílt háború viszont – illetve az olajárak azt követő elszabadulása, valamint a globális recesszió

az Egyesült Államokban kormányzati váltást eredményezne, amelyre Irán rendkívüli módon vágyik. Irán tehát nemhogy megengedheti magának a helyzet eszkalálódását, de erre kifejezetten ösztönözve is van, elsősorban a proxy és aszimmetrikus hadviselés révén, hogy elkerülje a közvetlen amerikai válaszcsapás kiprovokálását.

Az a feltételezés, hogy a konfliktus milyen hatással lehet a piacokra, ugyanígy elhibázott. Bár az Egyesült Államok már kevésbé függ az importolajtól, mint korábban, még egy mérsékeltebb olajár-emelkedés is kiterjedt lejtmenetet vagy recessziót eredményezhetne, ahogy az az 1990-es években is történt. Míg az olajársokk nagyban növelné az amerikai energiatermelő cégek profitját, ennek előnyeit messze meghaladná az amerikai olajfelhasználók (a háztartások és a cégek) költségeinek növekedése. Összességében csökkennének az Egyesült Államok magánszektorának költései, és a gazdaság növekedése lassulna, ahogy az a nagyobb nettó olajimportőr gazdaságokban (Japánban, Kínában, Indiában, Dél-Koreában, Törökországban és a legtöbb európai országban) is történne.

Végezetül elmondható az is, hogy bár a jegybankok nem kezdenének kamatemelésbe egy olajársokkot követően, nem is lenne mozgásterük további monetáris lazításra.

A JPMorgan számítása szerint egy olyan konfliktus, amely a Hormuzi-szoros hat hónapig tartó blokádját okozná, az olaj hordónkénti árát 126 százalékkal, több mint 150 dollárra növelné, ami megágyazna egy súlyos globális recessziónak. Még egy sokkal korlátozottabb mértékű zűrzavar is – mint például egy egy hónapig tartó blokád – 80 dollárig emelné az olaj hordónkénti árát.

Fotó: AFP

Ám még ezek a számítások sem tükrözik kellő mértékben azt a szerepet, amelyet az olaj ára a globális gazdaságban betölt. Az olaj ára sokkal nagyobb mértékben emelkedne, mint ahogy az az alapvető kereslet-kínálati modellből következne, mivel számos, az olajtól függő szektor és ország megelőző felhalmozásba kezdene. Az a kockázat, hogy Irán megtámadhatja az olajtermelő létesítményeket, és zavarhatja a fontosabb szállítási útvonalakat, egyfajta „félelemprémiumot” teremt. Ennélfogva még egy mérsékeltebb, 80 dollárig történő olajár-emelkedés is tartós kockázatkerülési időszakhoz vezetne, amely során az amerikai és a globális részvények legalább 10 százalékkal esnének, megtépázva ezzel a befektetők, a vállalatok és a fogyasztók bizalmát.

Érdemes emlékezni arra, hogy a globális vállalati tőkeköltés már eddig is jelentősen csökkent tavaly, elsősorban az USA és Kína közötti kereskedelmi és technológiai háború eszkalálódása és egy esetleges hard Brexit okozta félelmek miatt. Ahogy ezek a kockázatok mérséklődtek, egy új rizikó tűnt fel. Amellett, hogy a magasabb energiaáraknak közvetlen negatív hatásuk lenne, egy eszkalálódó amerikai–iráni konfliktus a háztartások óvatosabb spórolásához, illetve a cégek mérsékeltebb tőkeköltéséhez vezetne, tovább gyengítve ezzel a keresletet és a növekedést.

Mi több, még mielőtt ez a kockázat feltűnt volna a színen, néhány elemző – jómagamat is beleértve – arra figyelmeztetett, hogy a növekedés idén éppolyan mérsékelt lehet, mint 2019-ben volt.

A piacok és a befektetők laza monetáris politikával jellemezhető időszakra vártak, és arra, hogy az olyan kockázatok megszűnnek, mint a kereskedelmi háború vagy a Brexit. Számos piaci elemző azt remélte, hogy a 2019-ben tapasztalt globális lassulás (amikor a növekedés mértéke a 2017-es 3,8 százalékról 3 százalékra csökkent) véget ér, és idén a növekedés mértéke elérheti a 3,4 százalékot. De ez a várakozás számos megmaradt kockázatot nem vett figyelembe.

A Wall Street optimizmusával szemben az amerikai–iráni konfliktus mérsékeltebb folytatódása is lenyomhatja a globális növekedés mértékét a középszerűnek tekinthető 2019-es szint alá. Egy sokkal súlyosabb (de háborúval még mindig nem járó) konfliktus pedig jóval 80 dollár fölé emelheti az olaj hordónkénti árát, és valószínűleg a medveszakaszba (20 százalékos esés) lökheti a részvényárfolyamokat, ami a globális növekedés megakadását okozhatja. Végül pedig egy teljes körű háború 150 dollár fölé emelheti az olaj hordónkénti árát, ami súlyos globális recessziót, illetve a részvénypiacok több mint 30 százalékos esését váltaná ki.

Míg a teljes körű háború valószínűsége alacsony maradt (nézetem szerint nem több, mint 20 százalék), annak esélye, hogy az amerikai–iráni kapcsolatok visszatérnek a Szulejmáni likvidálása előtti status quóhoz, még ennél is alacsonyabb (5 százalékot mondanék).

A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a helyzet egy úgynevezett szürke zónában eszkalálódik (amit közvetett konfliktusok és háborúig nem fajuló közvetlen összecsapások jellemeznek), ami megnöveli a nyílt háború kockázatát is. Az újonnan kialakult helyzetben a piacok mostani megelégedettsége nemcsak naivnak, hanem teljes tévedésnek tűnik. A növekedés megtorpanásának és akár a globális recessziónak a kockázata most sokkal nagyobb, és a mértéke tovább emelkedik.

 

Copyright: Project Syndicate, 2020

www.project-syndicate.org

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.