BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
luxusszállás

Évszázadokra építve: a luxusturizmus lehet Budapest turisztikai ugrópontja

A legfrissebb statisztikai adatok az mutatják, hogy a budapesti luxusszállások iránti kereslet jócskán megnőtt, összhangban azzal, hogy Budapest fontos európai utazási és üzleti csomóponttá vált. Ezt a keresletet az előkelő szálláshelyek egyre bővülő skálája elégíti ki, a történelmi múltra visszatekintő butikhotelektől a neves globális láncokhoz kapcsolódó, modern szálláshelyekig.
Szerző képe
Cameron McNeillie
Dorothea Hotel, Budapest, Autograph Collection szállodaigazgatója
2023.11.07., kedd 11:00

Budapest, amelyet gyakran a „Duna gyöngyszemeként” emlegetnek, az elmúlt évtizedekben egyre keresettebb turisztikai desztinációvá vált. Ezt a felemelkedést egyedülálló építészeti és kulturális kínálata segítette, amely kortárs szellemiséggel és vonzerővel párosul. A globális turisztikai színtéren való felemelkedéssel Budapest szállodaipara, különösen a luxuskategóriában, számtalan kiaknázandó lehetőséggel, illetve megoldandó kihívásokkal is szembesül.

Budapest,,Hungary,-,Aerial,Drone,View,Of,The,Downtown,Of
Fotó: Shutterstock

A legfrissebb statisztikai adatok az mutatják, hogy a budapesti luxusszállások iránti kereslet jócskán megnőtt, összhangban azzal, hogy Budapest fontos európai utazási és üzleti csomóponttá vált. Ezt a keresletet az előkelő szálláshelyek egyre bővülő skálája elégíti ki, a történelmi múltra visszatekintő butikhotelektől a neves globális láncokhoz kapcsolódó modern szálláshelyekig. Ez a fellendülés nem kizárólag a szabadidős turistákat érinti, hanem a nemzetközi üzleti célú turistákat is. Sőt, a legújabb nemzetközi trend az üzleti és szabadidős utazások összekapcsolása, az úgynevezett „bleisure” utak erősödése. A munkautak pár nappal történő kikapcsolódás célú meghosszabbítása főleg a nyugat-európai, illetve tengerentúli utazók körében figyelhető meg, és egy olyan új szegmens, amelyből Budapest szintén profitálhat.

További tényezőként jelentkezik Budapest hűvösebb téli időjárása, amely miatt az év vége felé átlagosan kevesebb turista érkezik a magyar fővárosba, amire viszont az ágazat olyan sikeres szezonális attrakciókkal válaszolt, amilyen például a karácsonyi vásárok tematikája. Ez azért is fontos, mert a növekedési pálya fenntartásához a városnak az utazóközönség egy jelentős szeletéért Prágával és Béccsel kell megküzdenie, amelyek szintén erős év végi programkínálattal rendelkeznek. 

A piaci minták elemzése néhány sarkalatos változást mutat a vendégek igényei és elvárásai vonatkozásában.

A globális utazási preferenciákon a fenntarthatóság felé való határozott elmozdulás tapasztalható, így a budapesti szállodák is egyre inkább előtérbe helyezik zöld- és környezetbarát kezdeményezéseiket. A modern technológiai megoldások – legyen szó akár a zökkenőmentes digitális bejelentkezésről vagy az intelligens szobaszolgáltatásokról – egyre nagyobb számban történő megjelenése pedig azt mutatja, hogy Budapesten is vannak szép számmal alkalmazkodóképes szereplők a piacon. 

Nem szabad figyelmen kívül hagyni a város kulináris reneszánszát sem, és az is jellemző trend, hogy számos szálloda integrálja ezt az alapvető kínálatába, igazodva a globális „élményutazási” trendhez. Ez azt jelenti, hogy manapság már nem simán egy szállást, éttermet vagy szolgáltatást keresnek az utazók, hanem egy komplex, minden érzéküket megmozgató élménycsomagot, egy magával ragadó történetet, egy életérzést. Ennek következtében mi, akik a turizmusban dolgozunk, tulajdonképpen egyre inkább történetmesélők vagyunk, és az a feladatunk, hogy átadjuk ezeket az izgalmas történeteket a vendégeknek.

Az előbb említett trendeknek és a piaci kihívásoknak a kezelése az előrelátás és az alkalmazkodóképesség keverékét igényli. A kulcs Budapest egyedülálló adottságainak kihasználásában rejlik, amelyekre építve a város egyedi, kiemelkedő turisztikai desztinációvá válhat.

A lehetséges stratégiák a feltörekvő ágazatok, például az ökoturizmus kiaknázásától kezdve Budapest kulináris fellendülésének kihasználásáig terjedhetnek. A digitális innovációk felkarolása és a környezetbarát vállalkozások támogatása szintén kulcsfontosságú szerepet játszhat, különösen a modern, igényes utazók kiszolgálásában. Összefoglalva tehát, bár Budapest luxusszállodai ágazata kétségtelenül virágzik, a jövője a város eredendő vonzereje és a globális turisztikai trendárnyalatok ötvözésének finom művészetén múlik.

Marriott/Hotel Dorothea
Fotó: Marriott / Hotel Dorothea

Ebben a piaci környezetben a Dorothea Hotel a történelmi múltra építő narratívájával és egyediségével különbözteti meg magát, amely – biztos vagyok benne – le fogja nyűgözni a vendégeinket. A három történelmi épületegyüttes felújításából és egy új egységgé formálásából született szálloda szervesen illeszkedik Budapest vibráló kulturális szövetéhez, kínálata pedig túlmutat a szokásos luxusszállásokon. A 216 szobás szálloda izgalmasan vegyíti a város modern energiáját időtlen szépségével, különleges találkozási pontot kínálva a belváros szívében. A hotel gasztronómiai kínálata is ötvözi az innovációt a hagyományokkal, visszatükrözve a 19. századi Budapest kulináris sokszínűségét. A hotel tehát nemcsak a piaci trendekhez és tendenciákhoz igazodik, hanem készen áll arra, hogy ikonikus budapesti élménnyé váljon – reményeink szerint ezzel hozzájárulva Budapest mint luxusdesztináció további erősítéséhez is. Néhány nap múlva szakembereink is elkezdik mesélni a saját történetünket, amely meggyőződésem szerint minden vendégünket lebilincseli majd. 

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.