BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína végleg letarolhatja a világ textiliparát

A szakszervezeti vezetők szerint világszerte 30 millió állás kerül veszélybe a könnyűipari szektorban, ha nem hosszabbítják meg azt a több évtizede fennálló kvótarendszert, mely megállapodás a hónap végén érvényét veszti.

Az ICFTU (Szabadkereskedelmi Megállapodás Nemzetközi Konföderációja) 18. kongresszusának fő témája Kína textilipari térhódítása lesz, számolt be az AFP francia hírügynökség. A kérdés aktualitását az adja, hogy az év végén lejár az az immár 40 éves múltra visszatekintő mennyiségi korlátozást alkalmazó kereskedelmi rendszer, amely idáig valamelyest gátat szabott a kínai áruk dömpingjének.

Ha nem sikerül megállapodni a legnépesebb ország képviselőivel, az nem csak a már jelenleg is visszaszorulóban lévő európai ruházati gyárak létét pecsételi meg, de Ázsiában is földcsuszamlásszerű változásokat generálhat. A világ egyik legszegényebb országában, Bangladesben például egymillió munkahely kerülhet veszélybe - mondta el az országot képviselő Roy Ramesh Chandra. Ebben az esetben pedig ezeknek a nőknek a többsége a szexiparban fog kikötni, hogy megélhetését biztosítani tudja - idézte Chandrát az AFP.

A textilipari szakszervezetek nemzetközi szövetségének vezetője, Neil Kearney is meglehetősen pesszimista. Kína, amely nem tagja ICFTU-nak, nem érdekelt a kvóták fenntartásában. Így a jelenlegi 28 százalékos világpiaci részesedése nagyon rövid időn belül növekedésnek indulhat. Ez pedig az érdekképviseleti vezető szerint akár 30 millió munkás állásába is kerülhet. Mint mondta, a korlátozott termelőkapacitások miatt január elsejétől még nem lesz drasztikus változás, ám az azt követő két-három év gyökeresen átrendezi a piacot.

Kína a globalizáció bajnoka, szól az egyik cinikus kommentár. Ezt támasztja alá, hogy Banglades mellett Indonézia, Srí Lanka, Malajzia, a Fülöp-Szigetek, Mexikó és Tajvan is komoly nehézségekkel kell hogy szembenézzen, ha elindul a kínai textilipari dömping. (Menedzsment Fórum)

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.