BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A borravaló után is adót kellene fizetni - Az alkotmánybíróság dönthet Ausztriában

Az idegenforgalomban, a vendéglátóiparban és egyes lakossági szolgáltatásokban fizetett borravaló adókötelessé tételéről kellene döntenie az osztrák alkotmánybíróságnak.

 A testület a múlt héten tartotta az ügyben az első tanácskozást, végső határozat legkorábban augusztusra várható. A nem önálló foglalkozásúaknak fizetett borravalók adómentességét még 2005-ben vezette be az akkori pénzügyminiszter. Karl-Heinz Grasser eredetileg átalányösszeg formájában szedte volna az állam jövedelmeit az ilyen címen keresett pénzek után.

A várható bevételeket azonban összevetette az eljárás bonyolultságából adódó adminisztratív költségekkel, és úgy látta, hogy nem érné meg. Utólag az eljárást viszont éppen egy vendéglátó-ipari üzemegység dolgozója nyilvánította sérelmesnek. Az egyik kaszinóban dolgozó krupié igazságtalannak találta, hogy az ő foglalkozási körében az alkalmazottak nem vehetik át a vendégektől közvetlenül a pénzbeni „figyelmességet”, hanem egy, a munkaadó által kezelt elkülönített kasszába gyűjtik azt, amely után viszont már adózni kell.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.