BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Földgázt az autókba!

A Főgáz és a BMGE kedden a földgáz alapú közlekedés biztonságára és hatékonyságára irányuló kutatási szerződést írt alá.

A sűrített földgázt (compressed natural gas – CNG) sok országban használják gépjármű üzemanyagként és hazánkban sem teljesen ismeretlen. Magyarországon azonban földgáz üzemű gépjárművek csak elvétve találhatók, azok is főként utólag átalakított motorral üzemelnek, írja közleményében a Fővárosi Gázművek.

Eszerint a gyárilag kialakított földgáz üzemű meghajtás környezetre gyakorolt hatásának vizsgálata céljából olyan tudományos mérési eljárások és módszerek kifejlesztése szükséges, melyekkel a földgázüzemű gépjárművek országúti és próbapadi vizsgálatai elvégezhetők.

A gyárilag kialakított motoroknál újdonságuk miatt jelenleg nem ismertek a kockázatok, illetve az azok mérsékléséhez és elkerüléséhez szükséges megelőző rendszeres tevékenységek. A június 17-én aláírt szerződés célja, hogy választ adjon a jelenleg nem ismert, eddig nem vizsgált kérdésekre és ezek alapján lehetőséget biztosítson a földgáz alapú közlekedés biztonságának és hatékonyságának növelésére.

Az együttműködés során a BME kutatói a földgázzal hajtott gépkocsi optimális üzemét biztosító paramétereinek meghatározása és ezek alapján egy motorvezérlés modell kifejlesztése mellett egy komplex vizsgálati tesztrendszer, valamint a gázellátás hazai rendszere jármű-üzemeltetéshez szükséges komponenseinek a kifejlesztésén dolgoznak majd.

Régi kapcsolat

A társaság és az egyetem évtizedek óta szoros szakmai kapcsolatokat ápol. 2006-ban állapodtak meg, hogy az oktatás, a kutatás, illetve az ezekhez kapcsolódó tevékenységek területén segítsék egymás munkáját.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.