BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Van olyan hely, ahol kiközösítés vár az adócsalókra

Akadnak olyan országok, ahol az adófizetési kötelezettség legfeljebb némi morgolódást vált ki, és szinte mindenki tisztességesen befizeti az államot megillető sarcot - ilyen például Svédország.

Az első a történelmi és vallási háttér. A svéd állam feje a király, akárcsak a svéd egyházé. A középkor derekától az egyház helyi képviselői, azaz a papok voltak az állami adók beszedői is, így aztán logikus a következtetés: aki a bevételeit letagadva adócsalást követ el, az nemcsak az államot lopja meg, hanem az Isten földi helytartóját, tehát magát az Istent. Ennek következményei hajdanán rettenetesek voltak: egyházi átok, kitagadás és természetesen börtön is – olvasható a Népszabadság kiküldött munkatársának elemzésében.

Az egyházon keresztül történő adózás persze már a múlté, de maradt a becsület és a tisztesség. A XX. század derekán megszületett szociális állam, leginkább Erlander és Palme szocialista kormányai olyan rendszert teremtettek, amelyek az adóbevételeket a lakosság teljes szociális biztonságára és az ország infrastruktúrájának modernizálására fordították. Így aztán kialakult az újabb szemlélet: aki adót csal, az a többi állampolgárt lopja meg. A svéd ember ezért sokkal könnyebben szemet huny az egyéb, esetlegesen elkövetett bűnök felett, az adócsalást azonban sohasem felejti el. Aki ilyet tesz, joggal számíthat a társadalom megvetésére és a személyes kiközösítésre is.

Amint mindebből kitűnik, az egész rendszert áthatja a szociális gondoskodás alapelve. Akinek több van, az fizessen (jóval) többet. Mit kap mindezért a svéd átlagpolgár? Először is szupermodern országot. Tisztaságot, rendet, parkosított környezetet, gazdagon kivilágított, remek utakat, jól működő tömegközlekedést, a lehető legmodernebb és alanyi jogon járó egészségügyi ellátást, széles sávú internetes hozzáférést a legeldugottabb tanyán is, és kiválóan működő közigazgatást, ahol a korrupció szinte ismeretlen, sőt még ingyenes temetést is.

A befizetett adókból az éves bevallás során nagyon komoly összegek igényelhetők vissza. Összesen több mint száz olyan jogosultsági tétel van, amelyre jár az adó-visszatérítés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.