BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Brutális" a 2009-es költségvetés - Felzúdulás a tárcáknál

Egy fillérrel se nagyobb a költségvetés mozgástere a magasabb infláció és a fehéredés következtében - a pénzügyi tárca számításai szerint. A jövő évi adócsökkentéshez így kemény büdzsé kell. A tárcák a hírek szerint négy-öt százalékos lefaragással kénytelenek számolni - írja a Népszabadság.

A kiegészítő nyugdíjemelések és a kamatkiadások növekedése elviszi azt a pénzt, amit a nagyobb infláció, illetve a gazdaság fehéredése hozott. A napilap úgy tudja,  ez derül majd ki abból a válaszból, amelyet két, immár ellenzéki képviselő, a szabad demokrata Kóka János és frakciótársa, Gegesy Ferenc - a költségvetési mozgástér mértékét érintő - kérdéseire ad a pénzügyi tárca.

A lap értesülése szerint a Pénzügyminisztérium (PM) azt taglalja majd, hogy a jobb költségvetési helyzet - az, hogy az idei hiány a várt négy százalék helyett csupán a GDP 3,8 százaléka lesz - pusztán egyedi tényezők következménye, legfőképpen azé, hogy a vártnál jobban alakul az uniós elszámolás.

A PM szerint keletkezik ugyan 140 milliárd forint többletbevétel a magasabb infláció (a nagyobb energiaárak) és a gazdaság fehéredésének hatásaként, de ezt mind elviszik a többletkiadások. A tervekben szereplőnél magasabb kamatok miatt az államadósság törlesztésére is 54 milliárd forinttal többet kell fordítani az eredetileg vártnál, de nagyobb lesz az az összeg is, amit a lakáshitelek támogatására költ majd az állam. Természetesen a kiegészítő nyugdíjemelés jelenti a terven felüli kiadások legnagyobb tételét - a nyugdíjkiadás 58 milliárddal nagyobb lesz az idén -, és az állami szférában is 10-11 milliárddal többet kell költeni a bérekre.

A bevételi oldalon a magasabb infláció önmagában nem hoz sokat. Az áfából alig nyolcmilliárd a többlet, amit az magyaráz, hogy a magasabb árak miatt csökken a fogyasztás.

Többletbevételhez a büdzsé a magasabb bérek miatt jut: 69 milliárd jön be emiatt.

Az elvárt adócsökkentés fedezete csak a megszorítás lehet a büdzsében. Információk szerint a tárcáknak mintegy négy-öt százalékkal kell kurtítaniuk keretüket jövőre. A minisztériumoknál - úgy tudni - az is felzúdulást keltett, hogy a kiadási tervekbe nem számolhatják bele a jövő évre eredetileg tervezett négyszázalékos bérfejlesztést.

A hírek szerint a kormányzatban is készült áfaváltoztatási terv. A kabinet állítólag 20-ról 25 százalékra emelné az általános áfakulcsot, miközben az élelmiszerek áfáját 20-ról 18 százalékra csökkentené.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.